Парламентські вибори в Польщі: хто переміг за екзит-полами

Польське агентство Ipsos оприлюднило оновлені результати опитування на виході з виборчих дільниць, проведене на парламентських виборах у Польщі, що підтверджує високі результати опозиційних партій і формальну перемогу керівної партії. 

Найдовша черга на голосування в Польщі – у вроцлавському районі Ягодно люди чекали по 6 годин, щоб потрапити на виборчу дільницю, також у ніч з неділі на понеділок. Фото Томаш Петржик / Agencja Wyborcza.pl
Найдовша черга на голосування в Польщі – у вроцлавському районі Ягодно люди чекали по 6 годин, щоб потрапити на виборчу дільницю, також у ніч з неділі на понеділок. Фото Томаш Петржик / Agencja Wyborcza.pl

Про це повідомляє Onet, пише ЄП

Вранці у понеділок Ipsos опублікувало оновлені результати екзит-полу на замовлення TVN, Polsat і TVP, що враховували опитування виборців, проведені пізно увечері (результати першого екзит-полу опублікували о 21 годині).

Снимок экрана 2023-10-16 100829

Інфографіка: Gazeta Wyborcza

Загальна картина майже не змінилася: "Право і справедливість" прогнозовано отримає 36,6% (порівняно з 36,8% у вечірніх результатах), блок "Громадянська коаліція" – 31% (порівняно з 31,6% у попередньому), "Третій шлях" – 13,5%(у попередньому – 13%), "Лівиця" – 8,6% (без змін), "Конфедерація" – 6,4% (у попередньому – 6,2%).

Таким чином, за оновленим прогнозом опозиційні сили все одно матимуть більшість у Сеймі. Якщо результати виборів відповідатимуть екзит-полу, ПіС отримує 198 місць, "Громадянська платформа" – 161, "Третій шлях" – 57, "Лівиця" – 30, "Конфедерація" – 14. 

В опозиції кажуть про фактично перемогу, хоча формально перше місце отримала керівна партія "Право і справедливість". Підрахунок голосів ще на початковому етапі. 

Що кажуть ключові учасники перегонів

Качинський заявив, що прогнозовані екзит-полом результати з 36,8% у ПіС свідчать про "четверту перемогу в історії партії, вже третю поспіль", але й визнав, що поки невідомо, чи вийде у ПіС знову сформувати уряд, попри формально перше місце.  

"Ми ще не знаємо цього, але маємо сподіватися, і також маємо знати, що незалежно від того, чи ми у владі чи опозиції – ми будемо втілювати цей план різними способами й не дозволимо зрадити Польщу", – сказав Ярослав Качиньський. 

Лідер "Громадянської платформи" Дональд Туск назвав прогнозовані результати "перемогою Польщі й демократії".

Він зазначив, що хоча сподівання були вищими, але він надзвичайно задоволений 2-м місцем політичного блоку з 31,6%. 

"Польща перемогла. Демократія перемогла. Ми усунули їх від влади", – заявив Туск. 

Лідер Польської народної партії Владислав Косіняк-Камиш назвав день виборів "днем великих змін" у Польщі та констатував, що цей шанс на зміни забезпечив блок "Третій шлях". 

У "Лівиці" зі свого боку привітали шанси на повернення до влади. 

Зазначимо, поки що це прогнозовані результати виборів, хоча екзит-поли у Польщі вважаються точними. Блок "Громадянська коаліція", "Третій шлях" і "Лівиця" ще під час кампанії розглядали один одного як союзників для формування коаліції, що зможе змінити владу ПіС у Польщі. Опитування прогнозує їй близько 250 мандатів у Сеймі (для більшості достатньо мати 231 голос).

Як повідомляють, на деяких виборчих дільницях у Польщі голосування затяглося до пізньої ночі. Національна виборча комісія припускає, що явка 15 жовтня стала рекордною.

екзит-поли польща вибори

Знак гривні
Знак гривні