Росіяни почали новий наступ на Авдіївку: що відомо про останні події у цьому районі

Російські війська 9 жовтня розпочали наступ в районі Авдіївки на Донеччині та на заході Запорізької області, ймовірно, щоб відвести українські сили від району Роботине.

Про це пишуть аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Де активізувалися росіяни

Повідомляється, що російські війська активізували наступальні операції на північний захід від Авдіївки в районі Очеретиного, Тоненького і Бердичева та на південний захід від Авдіївки на лінії Водяне – Опитне.

"Генеральний штаб ЗСУ підтвердив, що до трьох російських батальйонів провели атаку в напрямку Авдіївки, і ISW бачив відеозаписи боїв у цьому районі, але на момент написання цього огляду не було жодних підтверджень просування російських військ вперед", – йдеться у звіті.

Російські пропагандистські медіа описують операції в районі Авдіївки як значну наступальну операцію з метою оточення українських військ в Авдіївці та захоплення міста.

Успішне оточення Авдіївки, одного із найбільш укріплених районів лінії фронту в Донецькій області, ймовірно, вимагатиме більше російських сил, ніж ті, які зараз виділяє Росія, пишуть аналітики. Нині там перебувають армійський корпус "ДНР" та добровольчі формування, які потерпають від поганої та жорстокої культури командування і напруженості у відносинах з регулярними російськими частинами.

"Російські війська проводили наступальні операції з відносно мінімальними територіальними здобутками поблизу Авдіївки протягом останніх півтора року війни, і російське військове командування, ймовірно, усвідомлює, що для захоплення Авдіївки знадобиться більше та якісніші підрозділи, ніж ті, що наразі розгорнуті в цьому районі", – пишуть експерти ISW.

photo_2023-10-11_10-40-41

Фото: Донецька ОВА

Наскільки великий наступ

Головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, описуючи ситуації в Авдіївці, зазначає, що почалась ще одна з визначальних битв війни.

"Авдіївка має стратегічне значення для РФ, оскільки це місто є фактично воротами у Донецьк – основний комунікаційний вузол на окупованих територіях. І для того, щоб закріпитись на захопленому Донбасі, Путіну потрібно відсунути лінію фронту від Донецька.

У 2022 році російські війська вели наступ на Авдіївку, намагаючись глибоко охопити місто з обох флангів. Однак російський наступ було зупинено завдяки героїчному спротиву українців", – пише Бутусов.

Він наголошує, що битва за Авдіївку буде більш запеклою, ніж битва за Вугледар взимку. "Ситуація дуже серйозна, битва за Авдіївку потребує зосередження всіх ресурсів", – каже журналіст.

За його словами, основний удар завдається з півдня Авдіївки. "На відміну від першого наступу на Авдіївку, який тривав з липня 2022 по березень 2023 року, зараз охоплення міста заплановано по значно більш короткій дузі. Але ворог намагається уникнути боїв у міській забудові й створити загрозу оточення для наших військ у місті", – пояснює Бутусов.

Бутусов перераховує переваги росіян у цьому районі: наявність щільної забудови Донецька та Ясинуватої сприяє прихованому розгортанню артилерії. Росія зосередила значні сили авіації, яка використовує високоточну зброю, велику кількість снарядів. До того ж росіяни намагаються створити велику перевагу в дронах.

Але, додає журналіст, у сил оборони України також є свої переваги в цьому районі. "Ми добре розуміємо, куди та як збирається йти ворог. Тепер ці переваги треба реалізувати. Перед нашою артилерією та ударними дронами багато цілей", – пише Бутусов.

Що кажуть офіційні джерела

Зранку 10 жовтня Авдіївка зазнала артилерійського й танкового обстрілів з боку окупантів, повідомляло Міністерство внутрішніх справ. За словами народного депутата, колишнього гендиректора Авдіївського коксохімічного заводу Муси Магомедова, окупанти намагалися штурмувати Авдіївку з третьої ранку і вкотре обстріляли будівлю заводоуправління АКХЗ.

Як повідомили у зведенні Генерального штабу Збройних Сил України, під Авдіївкою росіяни наступали в районах самого міста, Тоненького, Кераміка та Первомайського, українські воїни відбили всі атаки та не втратили позиції.

У ніч на 11 жовтня були стрілецькі бої з півночі від Авдіївки. Бої тривають досі. Начальник Авдіївської МВА Віталій Барабаш розповів, що армія РФ обстрілює українські позиції з «Градів», ствольної артилерії тощо.

«Не так гаряче, як вчора, але бої тривають. Ніч пройшла більш-менш спокійно. Було з два десятки хаотичних поодиноких «прильотів» по старій частині міста, трохи було по центральній", – зазначив Барабаш. За його словами, загиблих та поранених упродовж 10 жовтня немає.

Барабаш сказав, що 1627 жителів лишаються в місті, але евакуація продовжується і люди виїжджають у більш безпечні райони.

Як повідомили у Донецькій ОВА, зранку Авдіївка зазнала масованого артобстрілу і двох ракетних ударів.

фронт хід війни наступ окупантів авдіївка донеччина

Знак гривні
Знак гривні