Чому топові воєначальники Польщі пішли у відставку за кілька днів до виборів

Начальник Генерального штабу Збройних сил Польщі генерал Раймунд Анджейчак і командувач військами оперативного призначення генерал Томаш Пйотровський подали заяви про відставку. 

Відставка топових генералів напередодні вирішальних для Польщі виборів – це удар по керівній партії "Право і справедливість", пише The Guardian.

Річ у тім, що ПіС проводила свою виборчу кампанію на основі твердження, що вона є патріотичною силою, яка захищає Польщу від зовнішніх ворогів, і є єдиною партією, яка може подбати про безпеку країни.

cgisyquf2uidf1fr2pr4xgd7pca5367e

Томаш Пйотровський і Раймунд Анджейчак. Фото: polsatnews

"Це символічне рішення. Вони вирішили зробити цей крок напередодні виборів, щоб показати, що не мають довіри до цього політичного класу", – сказав колишній міністр закордонних справ Яцек Чапутович в інтерв'ю новинному порталу Onet.pl.

Польська Gazeta Wyborcza повідомила, що останньою краплею для двох генералів стало рішення міністра внутрішніх справ Маріуша Блащака призначити іншого командувача, генерала Вєслава Кукулу, відповідальним за військову операцію з евакуації польських громадян з Ізраїлю в останні дні.

Напруженість у відносинах між армійським керівництвом і міністерством оборони, очевидно, зростала місяцями, а основні рішення приймалися в обхід армійського керівництва.

У травні Блащак публічно розкритикував Пйотровського за реакцію армії на російську ракету Х-55, що впала під Бидгощем і яку знайшов у лісі випадковий перехожий.

Газета Rzeczpospolita, яка першою повідомила про відставки, зазначила, що обидва генерали також виступили проти того, як армія була втягнута в урядову передвиборчу кампанію.

Генерал Мирослав Ружанський, колишній вищий командувач армії, який зараз балотується як незалежний кандидат на виборах до Сенату, погодився, що відставки частково пов'язані з політизацією армії урядом.

Ружанський написав у соціальній мережі X, колишньому Твіттері: "Публічний сумнів у компетентності і приниження генералів з боку Блащака ... [і] політизація польських збройних сил і використання армії у виборчій кампанії" були одними з причин відставок.

Рішення про те, чи приймати відставки, залишається за президентом Анджеєм Дудою. Він скасував публічний виступ у вівторок і замість цього скликав засідання бюро національної безпеки. Яцек Сівера, голова бюро, заявив журналістам, що Дуда прийме відставки, повідомляє Rzeczpospolita.

польща вибори відставка

Знак гривні
Знак гривні