У Росії закінчуються війська? Офіцер запасу розвінчує міфи про боєздатність армії РФ й закликає зняти рожеві окуляри

Заяви про те, що росіянам бракує резервів і їхня армія виснажена й не здатна вести довгу війну, не відповідають дійсності. На цьому наголошує український військовий, офіцер запасу, відомий під ніком Tatarigami_UA, застерігаючи від нереалістичних очікувань щодо ситуації на фронті. Далі пряма мова експерта, перекладена ТЕКСТАМИ.

Останнім часом я намагався утримуватися від негативних висловлювань про загальну ситуацію. Однак за останні два місяці я зіткнувся з безперервним потоком заяв, які я вважаю не тільки неправильними, а й потенційно шкідливими.

Однією з останніх тенденцій, яку я спостерігаю, є твердження про те, що росіянам бракує резервів і у них закінчуються війська. Ця інформація не лише не відповідає дійсності, а й не містить обґрунтованих даних про місцеперебування і наявність російських резервів.

385262153_667937375519344_3989788331320311237_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

На жаль, я продовжую спостерігати розгортання додаткових підрозділів і резервів на різних ділянках фронту. Хоча я маю сумніви щодо їхнього потенціалу для наступу, вони, як видається, розгорнуті в районах, де українські війська можуть прорвати оборону. Їхнє призначення, схоже, полягає в тому, щоб сповільнити українські війська і суттєво обмежити їхню здатність використовувати будь-які прориви.

Зрештою, російські війська, можливо, не мають потреби наступати в цей момент, але прагнуть мінімізувати українські здобутки від цього контрнаступу. Вони прагнуть підірвати як політичну, так і військову підтримку України.

Ворог залишається грізним і боєздатним, попри всі свої недоліки. Він все ще володіє значними протитанковими можливостями, здатністю розгортати віддалені мінні поля, використовувати баражувальні боєприпаси, підтримувати артилерію і контрбатарейну оборону та продовжувати укріплювати свої оборонні споруди.

Коли окремі особи просувають наратив про те, що росіяни перебувають на межі краху і вичерпали свої резерви, це породжує нереалістичні очікування і відвертає увагу від необхідності довгострокового планування і бачення. Це може призвести до надмірного акценту на короткостроковому оптимізмі й перешкоджати визнанню помилок, необхідності змін або збільшення підтримки.

Одним лише контрнаступом цю війну не виграти. Нам потрібно планувати на довгострокову перспективу

Збоку може здатися, що прогрес може тривати нескінченно. Однак ця ситуація підкреслює той факт, що Україна не має необмежених запасів боєприпасів, значну частину яких надала Південна Корея через США. Крім того, Україна не має невичерпного резерву особового складу в уже розгорнутих бригадах уздовж лінії фронту.

Збереження здорового оптимізму є абсолютно необхідним, оскільки наші війська досягають подальшого прогресу. Це правда, що російські війська зазнали серйозної деградації, а контрбатарейний вогонь погіршив їхні артилерійські можливості. Їхні полонені солдати свідчать про брак дисципліни та зменшення волі до боротьби. Однак цей оптимізм не повинен перетворитися на оманливу надію.

На початку цієї весни я застерігав від нереалістичних очікувань і віри в те, що російська оборона впаде за кілька тижнів чи днів, що призведе до святкувань у звільненому Криму. Я наголошував на тому, що одним лише контрнаступом цю війну не виграти й що нам потрібно планувати на довгострокову перспективу. Сподіваюся, що тепер моє послання матиме більший резонанс.

фронт контрнаступ зсу зс рф боєздатність війна на виснаження

Знак гривні
Знак гривні