Ізраїльська розвідка провалилася. Але головна вина за пропущене вторгнення на прем'єрі Нетаньягу

Напад ХАМАС на Ізраїль, плани якого не були розкриті, супроводжувався разючим провалом ізраїльської розвідки на всіх рівнях, пише The Economist. ТЕКСТИ наводять переклад статті.

Атака з суші, моря і повітря 7 жовтня забрала життя щонайменше 800 ізраїльтян, і, напевно, потребувала місяців планування. Офіційні особи шоковані тим, що таке значне нарощування військового потенціалу з боку ісламського руху, що контролює Газу, пройшло повз їхню увагу.

Це, безсумнівно, стане предметом численних розслідувань після завершення бойових дій в Газі. Але вже зараз зрозуміло, що невдачі сталися у двох формах: одна з них стосувалася збору розвідданих, а інша – їхньої оцінки та інтерпретації.

000_33XP7GM

Палестинські бойовики рухаються до прикордонного паркану з Ізраїлем, 7 жовтня 2023 року. Фото: Said Khatib, AFP

По-перше, Ізраїль підвів широкий спектр електронних датчиків, систем спостереження і залучив старомодну людську розвідку у вигляді агентів на місцях. За все це відповідає армійська розвідка і Шин-Бет, служба внутрішньої безпеки, завданням якої є прикриття Гази та Західного берега річки Йордан.

Під час цієї атаки були неправильно інтерпретовані важливі розвідувальні дані

По-друге, інформація, яку їм вдалося зібрати і яка зараз, озираючись назад, могла б вказати на підготовку нападу, була неправильно витлумачена або проігнорована, що призвело до хибної оцінки намірів ХАМАС. Ця помилка тригерить ізраїльтян через 50 років після війни Судного дня. Вона почалася з нападу єгипетської та сирійської армій, який застав зненацька ізраїльські спецслужби й збройні сили, і який ізраїльтяни й досі називають "провалом". Під час тієї атаки також були неправильно інтерпретовані важливі розвідувальні дані.

Перше можна пояснити очевидно високим рівнем оперативної безпеки ХАМАС. Ті, хто знав про операцію заздалегідь, були обмежені надзвичайно вузьким колом старших оперативників, які не ризикували користуватися телефонами або будь-якими іншими формами електронного зв'язку, які Ізраїль міг би перехопити, враховуючи, що він відстежує всі комунікації в Газі.

Піхотинців ХАМАС, яких відправили на місію, ймовірно, попередили лише за кілька годин і наказали прибути зі зброєю в точку поблизу кордону, не повідомляючи жодних подробиць. Дехто, можливо, був здивований тим, що їм вдалося проникнути на територію Ізраїлю, в деяких місцях на 30 км, або тим, що вторгнення триватиме кілька днів. Але в минулому Ізраїлю вдавалося зірвати подібні плани. Цього разу вони зазнали невдачі.

Є деякі пом'якшувальні фактори, особливо на рівні польової розвідки. Солдати строкової служби та молодші офіцери, які стежать за мережею камер і датчиків, що покривають кожен сантиметр прикордонної території, можуть ідентифікувати окремих членів ХАМАС на своїх екранах. Але їхнє переміщення поблизу кордону, навіть у великій кількості, не обов'язково було чимось дивним для тих, хто спостерігає за територією.

Військове крило ХАМАС побудоване навколо регіональних бригад і батальйонів. Його члени діють у своїх місцевих районах. Весь прибережний анклав охоплює всього 360 квадратних кілометрів, а відстань між кордоном з Ізраїлем на сході й узбережжям Середземного моря на заході подекуди становить лише десять кілометрів. Багато з нападників на прикордонний паркан перебували в межах пішої досяжності від своїх будинків і, вочевидь, перебували в цьому районі. Присутність бульдозерів на будівельних майданчиках поблизу кордону також не викликала б підозри. Крім того, під час нападу використовувалися цивільні транспортні засоби, такі як пікапи, які пройшли б непоміченими.

ХАМАС організував те, що виглядає як хрестоматійна військова операція

ХАМАС також організував те, що виглядає як хрестоматійна військова операція. Вона почалася з ретельної атаки на ізраїльські сенсорні прилади та засоби зв'язку. Багато ізраїльських камер спостереження вивели з ладу за допомогою снайперів. Не обійшлося і без засобів радіоелектронної боротьби. Атака спецпідрозділів на штаб-квартиру Армії оборони Ізраїлю на півдні Гази заглушила її зв'язок і не дозволила командирам оголосити тривогу, згідно з повідомленням Reuters.

Бойовики прорвали потужний бар'єр безпеки навколо Гази, перед яким міститься смуга нічийної землі, усіяна камерами, тепловими датчиками й автоматичними кулеметними позиціями, в 29 окремих місцях, здебільшого за допомогою цивільних бульдозерів.

Десятки автомобілів і сотні озброєних людей (за деякими оцінками, до тисячі) проникали крізь дірки в паркані. Під час нападу також застосовувалося те, що військові називають комбінованою війною: масований ракетний залп на світанку забезпечив прикриття для наземного наступу, який підтримали бойовики, що використовували мотопланери, та інші, хто прибув морем.

Утім, ніщо з цього не виправдовує нездатність Ізраїлю протягом місяців виявити планування і закупівлю зброї. Але найсерйозніший провал – на найвищому рівні політичної оцінки. Після 11-денної війни між Ізраїлем і Газою в травні 2021 року ізраїльські розвідники припускали, що ХАМАС утримався від провокування нової війни й що його лідер в Газі, Їх'я Сінвар, вирішив зосередитися на відновленні економіки обложеного сектора. Для цього йому потрібно, щоб Ізраїль і Єгипет, які тримають Газу закритою після перевороту ХАМАС в 2007 році, дозволили поденникам і торговцям перетинати кордон. Такою була їхня позиція до ранку суботи.

Це також провал ізраїльського політичного керівництва. Жодна країна не має необмежених розвідувальних ресурсів. Їхній розподіл – розвідка-ціль – значною мірою визначається пріоритетами політиків. Ізраїльські спецслужби вже давно скаржаться на те, що прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху ігнорує загрозу з боку Гази, вважаючи за краще зосередитися на Ірані і його ліванській маріонетці "Хізбаллі".

Нетаньяху постійно ігнорував загрозу з боку Гази, вважаючи за краще зосередитися на Ірані

Читайте також: Іран допоміг підготувати напад на Ізраїль – WSJ

Американські та ізраїльські офіційні особи заявляють, що немає жодних доказів причетності Ірану до цих нападів. Міністри нинішнього ультраправого уряду Нетаньягу, сформованого наприкінці 2022 року, вимагають більше ресурсів для охорони правопорядку на окупованому Західному березі, де їхні прихильники, ізраїльські поселенці, живуть серед переважно палестинців. Протягом усієї своєї кар'єри Нетаньягу позиціонував себе як експерт з питань тероризму. Дійсно, це була його рання заявка на славу в американських ЗМІ. Але в цьому випадку він, схоже, не влучив у яблучко.

Успіх ХАМАС і провал ізраїльської розвідки вивчатимуть збройні сили в усьому світі

Успіх ХАМАС і провал ізраїльської розвідки, ймовірно, будуть уважно вивчати збройні сили в усьому світі. Останніми роками військові експерти стверджують, що постійні датчики та високоточна зброя ускладнюють перехід армій у наступ, оскільки сконцентровані сили можна помітити й уразити. Ця тенденція змусила Україну, наприклад, відмовитися від широкомасштабних броньованих контрнаступів на користь невеликих піших атак невеликих груп солдатів.

Рейд ХАМАС демонструє дві речі. По-перше, широкомасштабне проникнення залишається можливим навіть за наявності найсучасніших у світі технологій спостереження, якщо нападник є старанним, а захисник – самовпевненим. Це урок для країн, які стикаються з безрозсудними ворогами через довгі сухопутні кордони – наприклад, для країн Балтії або Південної Кореї.

Інший урок полягає в тому, що ХАМАС залишається небезпечним "гібридним" гравцем – не старомодним терористичним угрупуванням і не звичайною армією, а, як і "Хезболла", дуже боєздатною збройною силою, що поєднує в собі елементи й того, і іншого.

Після цієї останньої війни, хоч як би вона закінчилася, не бракуватиме винних у тому, що Ізраїль відвернувся від Гази. "Голови полетять, коли все це закінчиться", – передбачив один чиновник. Нетаньягу добре пам'ятає, як невдачі 1973 року фатально підірвали тодішнього прем'єр-міністра Голду Меїр і призвели до її відставки.

війна спецслужби розвідка ізраїль хамас

Знак гривні
Знак гривні