Що відомо про прикордонника Сирового, який виявився агентом РФ і втік до Москви

Правоохоронцю, який служив на Закарпатті у лавах прикордонників та виявився агентом РФ, заочно повідомлено про підозру в дезертирстві й готується підозра в державній зраді. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

"Уродженець Луганська прибув на службу на Закарпаття у червні 2022 року з Лисичанська. У серпні цього ж року його призначили начальником групи кіберзахисту відділення зв’язку одного з підрозділів кордону. Попередньо, доступу до державної таємниці військовослужбовець не мав", – розповіли у ДБР.

У Держбюро повідомили, що фігурант разом з ухилянтами незаконно перетнув кордон з Угорщиною. І вже за декілька днів в одному з російських пабліків з’явилася інформація про те, що він тривалий час працював агентом спецслужб РФ і зараз перебуває в Москві. Росіяни стверджували, що він вів підривну діяльність проти України й обіцяли згодом викласти велике інтерв’ю зі зрадником.

387729387_10226719582396823_3166718268849322628_n

Руслан Сировий. Фото: Зоя Казанжи/Фейсбук

ДБР не назвало імені фігуранта. Однак проілюструвало повідомлення фотографією Руслана Сирового, яку напередодні оприлюднила журналістка Зоя Казанжи.

"На фото – Руслан Сировий. Він зараз заполонив собою російські медіа. А сьогодні взагалі відбувся його бенефіс на російських каналах.

Знаєте чому? Як стверджують пропагандисти, цей Руслан – начальник відділу кібербезпеки Мукачівського прикордонного загону ДПС України. В системі працював з 2009 року. В Луганському прикордонному законі, починав з радіотелеграфіста. Зараз він знаходиться в Москві, куди благополучно втік разом зі своєю сімʼєю.

Тепер розповідає на камери, як він довго займався підривною діяльністю і збором важливої інформації для російських спецслужб. Як допомагав "ополченцям" Донбасу. З 2014 року, розповідає, встановив контакт з ворогами, допоміг однокласник. Каже також, що завдяки даним, які він передав, було виявлено місцезнаходження 128-ї бригади. І ще називає багато чого. Не хочу навіть писати. Росіяни стверджують, що завдяки цьому Сировому, вдалось отримати доступ до багатьох закритих баз і вузлам звʼязку прикордонників. Називають "наш разведчик", – розповіла Казанжи.

За даними місцевого видання «Закарпаття Online», начальник групи моніторингу обстановки відділення інспекторів прикордонної служби «Велятино» Руслан Сировий 17 серпня 2023 року разом із дружиною та її 9-річним сином виїхав з України нібито на реабілітацію. 17 вересня він мав повернутися на місце служби, однак в Україну він не повернувся й на зв’язок із командуванням не виходив.

Зазначимо, ім'я Сирового згадувалось у дописі ГУР Міноборони. У розвідці повідомили, що його використають російські спецслужби, щоб скомпрометувати Україну. Зокрема, він має "підтвердити", що зброя США та інших партнерів продавалась терористам ХАМАС на Близькому Сході.

держзрада агенти рф російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні