Стрімко стає Великим Лугом. Еколог пояснив, що відбувається з Каховським водосховищем

Зараз є всі передумови для відновлення на місці колишнього Каховського водосховища Великого Лугу, найбільшого природного лісу степової зони України.

735f968-prapor-

Прапор на дні Каховського водосховища. Фото: УП

Про це розповів голова ГО "Українська природоохоронна група" Олексій Василюк у статті для УП.

Великий Луг – це ліс

Він нагадує, що слово "луг" в українській мові означає заплавний ліс біля річки, в той час, коли "лука" – це волога трав'яна екосистема біля річки або у перезволожених регіонах.

"У російській мові є лише "луг", що означає українську "луку". Тож за час існування водосховищ і русифікації, ми вже й призабули, що Великий Луг – це ліс", – пише еколог.

Василюк зазначає, що супутникові знімки й перших аналітичні розвідки вчених свідчать про те, що Каховське водосховище активно заростає рослинністю, хоча минуло лише три місяці від дня теракту.

Чому колишнє водосховище стає лісом

Еколог вказує, що дно Каховського водосховища почало стрімко заростати молодими деревами – тополями й вербами. Саме ці види дерев століттями росли вздовж Дніпра і пристосовані для життя в цих умовах.

"Як так сталось? Схоже, Господь таки любить Україну і навіть в умовах такого безпрецедентного теракту, нам все ж пощастило. Саме в цей час, на початку червня, верби та тополі масово розсівають своє насіння. Мільярди насінин летять з потоками вітру в усі боки і ось, потрапивши на поверхню водосховища, яке саме стрімко втрачало воду, рівномірно розподілились хвилями по зволоженому субстрату. Вистачило трьох місяців, щоб в деяких місцях молоді дерева вже досягли висоти людського зросту. Годі уявити, який ліс буятиме тут за рік", – пише Василюк.

Він зазначає, що дно колишнього водосховища більше не загрожує стати пустелею, як про це раніше говорилося, а неймовірно швидкими темпами перетворюється на величезний молодий ліс. Площа території, що зараз заростає лісом, фактично дорівнює всій площі лісів Херсонської і Запорізької областей.

Мільйон дерев

Василюк нагадує, що нині в Україні триває виконання програми президента з висадки 1 млрд дерев, виконання якої часто схоже на фікцію і лише шкодить природі.  

На його думку, відновлення Великого Лугу на місці колишнього Каховського водосховища може допомогти виконати цю програму, не витрачаючи гроші й забезпечивши відновлення цієї унікальної й історично цінної території. 

"На жаль, уряд, розповідаючи про потребу збереження довкілля, поки здебільшого заявляє про прихильність до іншого рішення – відновити Каховську ГЕС, хоча його колишнє дно вже зараз є молодим лісом. Через декілька років, коли стане можливим гіпотетичне повторне наповнення водосховища водою, це вже буде кількарічний ліс з мільярда дерев", – наголошує еколог.

великий луг каховське водосховище екологія

Знак гривні
Знак гривні