Чому Франція впала в шаленство через клопів

За лічені дні Франція перетворила стурбованість зростанням кількості випадків зараження клопами на національну істерію, пише The Economist.

a6eb618dbf00929b3b9c1fb61dcdaabedecd9b64

Фото: AFP

Клопи заполонили ЗМІ й навіть парламент

Французькі вечірні ток-шоу обговорюють тему клопів як провідну. "Вони скрізь: у матрацах, кінотеатрах, поїздах, метро і навіть у лікарнях", – заявила популярна щоденна газета Le Parisien на першій шпальті.

Матильда Пано, членкиня парламенту від лівих сил, принесла до Національної Асамблеї пробірку з клопами, описуючи "вибухонебезпечну ситуацію" в країні. Зображення крихітних істот, що повзають по сидіннях поїздів, стали вірусними в соціальних мережах. 6 жовтня французький уряд провів спеціальне засідання, щоб обговорити кризу з клопами.

Чи виправдана паніка?

Клоп звичайний, або Cimex lectularius, є дуже мобільним, подорожує на одязі та в багажі, живиться людською кров'ю і залишає на шкірі сверблячі набряки. Після Другої світової війни розробка синтетичних інсектицидів майже знищила їх у Європі та Америці. Але, оскільки такі інсектициди були заборонені, ці членистоногі знову з'явилися в різні моменти в містах від Нью-Йорка до Лондона.

Їх особливо важко знищити, і навіть професійні фахівці з боротьби зі шкідниками не можуть впоратися з цими істотами. Тому не дивно, що однієї лише думки про нашестя цих клопів-вампірів достатньо, щоб змусити всіх чухатися в пошуках рішення.

Французька істерія частково ґрунтується на реальному збільшенні кількості випадків. За даними французької організації, що займається боротьбою зі шкідниками, загальна кількість викликів для боротьби з клопами зросла з 2020 по 2022 рік з 889 000 до 1,1 мільйона. А в період з червня по серпень цього року кількість викликів зросла на 65% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Серед можливих пояснень такого зростання – пожвавлення закордонних подорожей після пандемічного локдауну, що спричинило літній сплеск, і зміна клімату загалом. Тепліші температури скорочують репродуктивний цикл комах і таким чином прискорюють їхнє поширення.

Масштаб загрози перебільшений

Проте хронічне занепокоєння громадськості не відповідає масштабам загрози. Боротися з зараженням клопами дуже неприємно, не в останню чергу психологічно. Але клопи не поширюють хвороби серед людей, а ранки на шкірі не сверблять протягом тривалого часу.

Паніка також відображає занепокоєння щодо можливої репутаційної шкоди Франції: зараз країна приймає чемпіонат світу з регбі, а наступного року в Парижі відбудуться Олімпійські ігри.

Звідси й кризове засідання уряду. Звідси й зусилля міністра транспорту Клемана Боне, який намагається серйозно поставитися до проблеми. У Франції інспектують поїзди й посилюють режими прибирання. 4 жовтня міністр оголосив, що з близько 50 повідомлень про виявлення цих істот на сидіннях громадського транспорту жоден не виявився клопом. "Без паніки, жодного нашестя клопів!" – пізніше написав Бон у соціальній мережі X (Twitter).

зміна клімату туризм франція

Знак гривні
Знак гривні