Іран допоміг підготувати напад на Ізраїль – WSJ

За словами високопоставлених членів ХАМАС і "Хезболли", ще одного підтримуваного Іраном бойового угруповання, високопоставлені іранські офіцери безпеки допомогли спланувати суботню несподівану атаку ХАМАС на Ізраїль і дали зелене світло для нападу на зустрічі в Бейруті минулого понеділка.

Про це повідомляє  The Wall Street Journal.

Офіцери іранського Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) працювали з ХАМАС з серпня над розробкою повітряного, наземного і морського вторгнення – найбільшого порушення ізраїльських кордонів з часів війни Судного дня 1973 року.

2023-10-08T050708Z_1367188976_RC20O3ALQUHE_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-1696746180

Ізраїльська протиракетна система «Залізний купол» перехоплює ракети, запущені з Сектора Газа, як видно з Ашкелона на півдні Ізраїлю, 8 жовтня 2023 р. Фото: Reuters/Amir Cohen

Деталі операції були уточнені під час кількох зустрічей у Бейруті за участю офіцерів КВІР і представників чотирьох підтримуваних Іраном бойових угруповань, включно з ХАМАС, який утримує владу в Газі, і "Хезболлою", шиїтським бойовим угрупованням і політичною фракцією в Лівані.

Представники США кажуть, що не бачили доказів причетності Тегерана. В інтерв’ю CNN, яке вийшло в ефір у неділю, держсекретар Ентоні Блінкен сказав: "Ми ще не бачили доказів того, що Іран керував цією конкретною атакою або стояв за нею, але це, безумовно, довгий зв’язок".

"Наразі ми не маємо жодної інформації, яка б підтверджувала цю версію", – заявив американський чиновник, який брав участь у зустрічах.

Європейський чиновник і радник сирійського уряду, однак, дали таку ж оцінку причетності Ірану до підготовки нападу, як і високопоставлені члени ХАМАС і "Хезболли".

WSJ зазначає, що пряма роль Ірану вивела б з тіні довготривалий конфлікт Тегерана з Ізраїлем, що підвищило б ризик ширшого конфлікту на Близькому Сході. Ізраїльської служби безпеки пообіцяли завдати удару по керівництву Ірану, якщо Тегеран буде визнаний відповідальним за вбивства ізраїльтян.

Ширший план КВІР полягає в тому, щоб створити багатофронтову загрозу, яка може задушити Ізраїль з усіх боків – "Хезболла" і Народний фронт визволення Палестини на півночі та Палестинський ісламський джихад і ХАМАС на Західному березі річки Йордан.

Ізраїль звинуватив Іран, заявивши, що він стоїть за атаками, хоча й опосередковано. "Ми знаємо, що в Сирії та Лівані відбулися зустрічі з іншими лідерами терористичних армій, які оточують Ізраїль, тому, очевидно, легко зрозуміти, що вони намагалися координувати свої дії. Ставленики Ірану в нашому регіоні намагалися максимально координувати свої дії з Іраном", – заявив у неділю посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан.

Здатність палестинських і ліванських збройних формувань координувати дії з Іраном буде перевірена найближчими днями.

Від ТЕКСТІВ: Місія Ірану в ООН заявила, що Тегеран не причетний до одного з найкривавіших в історії нападів на Ізраїль, коли ісламістське угрупування ХАМАС вбило 700 ізраїльтян і викрало ще десятки.

"Рішучі заходи, вжиті Палестиною, є цілком законним захистом проти семи десятиліть гнітючої окупації й жахливих злочинів, скоєних нелегітимним сіоністським режимом.

Ми рішуче виступаємо в підтримку Палестини, однак ми не беремо участі у вживанні Палестиною заходів у відповідь, оскільки вони приймаються виключно самою Палестиною", – цитує заяву місії Ірану в ООН Reuters.

близький схід іран ізраїль війна

Знак гривні
Знак гривні