Кінець поливу. На окупованих територіях зникла найбільша зрошувальна система в Україні

Наслідки катастрофи видно з супутника.

Зрошувальні системи півдня України були одними з найбільших у країні та займали площу в кілька сотень тисяч гектарів. Але якщо подивитися на рівень зволоженості ґрунту на супутникових знімках у наші дні, то ми їх практично не побачимо. Трохи менш ніж двох років окупації цих земель вистачило для того, аби зрошення на окупованих територіях Херсонщини та Запоріжжя відійшло в історію.

серпень 2019
серпень 2022
серпень 2023

Як бачимо, упродовж 2022–2022 років там відбулися суттєві зміни, порівнюючи з часом перед війною. (Для порівняння обрано 2019 рік, оскільки за своїми температурними показниками він найбільш подібний до 2022/23 років.)

Деградація працюючих зрошувальних систем почалася ще у 2022 році. Це чітко видно з карти – зрошувальні площі скоротилися вже торік. Пов’язано це було, звісно, з війною. Зникнення необхідної для роботи насосів електроенергії, руйнування насосних станцій – все це відбулося ще у 2022-му.

Так, з початком війни окупанти системно руйнували помпову станцію 130-кілометрового Каховського магістрального каналу, який, власне, і живив водою найбільшу зрошувальну систему в Україні. Від листопада 2022 року внаслідок руйнувань від обстрілів приміщення станції виявилися затопленими. Тому можна припустити, що на момент зруйнування Каховської ГЕС канал уже майже не функціонував або функціонував лише частково.

Але, звичайно, закінчення всього настало вже у 2023 році з підривом Каховської ГЕС. Фактично, зрошувальні системи як якісь цілісні структури просто щезають з мапи, лишаються лише поодинокі вкраплення. З цього моменту історію найбільшої зрошувальної системи України можна вважати закінченою.

За умови звільнення всього півдня України вже у наступні місяці на перезапуск системи потрібно буде витратити значний час. Розмінування території, ремонт наявного обладнання, за умови, що воно залишиться хоч частково цілим після жорстоких боїв. А попереду треба буде ще розв'язати основну проблему – що робити з Каховським водосховищем.

Читайте також: Стрімко стає Великим Лугом. Еколог пояснив, що відбувається з Каховським водосховищем

Хоча, з іншого боку, це може стати непоганим шансом залишити у минулому витратне радянське іригаційне господарство та перейти до більш сучасного й ощадливого. Можливо, тоді не треба буде відтворювати повністю все Каховське водосховище.

херсонщина інфографіка каховське водосховище

Знак гривні
Знак гривні