Лауреат Нобеля з фізики передасть преміальні гроші на допомогу українцям

Нобелівський лауреат у галузі фізики Ференц Крауш планує витратити свою премію на благодійність та допомогу українцям.

Про це повідомляє угорське видання Portfolio.

Нобелівська премія цього року становить 11 млн шведських крон (близько мільйона доларів). Ференц Крауш розділив цьогорічну нагороду з двома колегами.

Крауш передасть кошти заснованому ним у 2022 році фонду Science4People. Як йдеться на сайті ініціативи, діяльність S4P спрямована на підтримку проєктів місцевих громад в Україні з акцентом на освітню складову.

Своїми першими проєктами вони допомогли близько 30 дітям, які втратили свої будинки на сході України та знайшли притулок у початковій школі на заході. "Понад 300 учнів цієї школи, які не можуть наразі відвідувати шкільні уроки, також зможуть отримати нашу підтримку за допомогою онлайн-освіти", – розповіли у фонді.

61-річний Ференц Крауш – вчений угорського походження, який працює у німецькому Інституті фізики імені Макса Планка.

Нобелівська премія з фізики

Нагадаємо, що Нобелівську премію з фізики-2023 здобули науковці П'єр Агостіні, Ференц Крауш та Енн Л’Юльє, яких нагородили за "експериментальні методи, які генерують аттосекундні імпульси світла для вивчення динаміки електронів у матерії".

Як пояснює подкаст "Довколоботаніка", цьогорічні лауреати проводили експерименти, які створили нову галузь науки – фізику аттосекунд.

Атосекундні імпульси дають змогу виміряти час, який потрібен електрону, щоб відокремитися від атома. Можна встановити, як коливається розподіл електронів в молекулах і матеріалах; раніше це було неможливо.

Ці імпульси були використані для детального дослідження фізики атомів і молекул, а також мають потенційне застосування в багатьох сферах від електроніки до медицини.

допомога Україні фізика благодійність нобель

Знак гривні
Знак гривні