Росіяни застосовують перевірену часом тактику для зриву контрнаступу України: у чому вона полягає, – NYT

Російське командування використовує тактику, відому як "еластична оборона", спершу поступаючись позиціями, а потім завдаючи ударів у відповідь. Росіяни застосовують такий підхід, щоб не дати Україні утримувати населені пункти та інші позиції як плацдарми для майбутніх атак.

Про це пише The New York Times.

Замість того, щоб утримувати лінію окопів за будь-яку ціну перед обличчям українського наступу, кажуть експерти з питань безпеки, російське командування застосувало давню військову тактику, відому як "еластична оборона".

Для реалізації цієї тактики російські війська відходять на другу лінію позицій, заохочуючи українські війська просуватися вперед, а потім завдають удару у відповідь, коли сили противника стають вразливими – або під час пересування по відкритій місцевості, або коли вони підходять до нещодавно покинутих російських позицій.

386247041_665191479127267_4734342546066401681_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Мета полягає в тому, щоб не дати українським військам фактично закріпитися на позиції й використовувати її як базу для подальшого наступу.

Еластична оборона – давня стратегія, каже військовий експерт Бен Баррі. Радянський Союз застосовував її під час поразки Німеччини в 1943 році в Курській битві, одній з найбільших на східному фронті під час Другої світової війни.

Схоже, що Росія також застосовує її протягом певного часу в Україні, особливо для того, щоб перешкодити контрнаступу цього літа, йдеться у статті.

NYT зазначає, що Інститут вивчення війни (ISW) помітив ознаки її використання в останні дні навколо села Роботине, яке над яким ЗСУ відновили контроль наприкінці серпня.

Тоді деякі значні польові укріплення кілька разів переходили з рук в руки. При цьому російські війська "проводили успішні обмежені тактичні контратаки", писав ISW (докладніше про це тут).

У звіті, опублікованому в понеділок, інститут повідомив, що геолокаційні записи й супутникові знімки свідчать про те, що Україна відновила контроль над системою траншей на південний захід від Роботиного, які раніше були втрачені російськими військами.

NYT пише, що ця тактика є лише одним з кількох факторів, які перешкоджають швидшому прогресу українських військ. Українські посадовці та військові експерти називають ще кілька чинників: це зведені окупантами масштабні мінні поля, мережі окопів і танкових загороджень, а також небажання союзників по НАТО надати Україні сучасні винищувачі і зброю більшої дальності на більш ранніх етапах війни.

"Мабуть, найсерйознішою проблемою для України є великі запаси артилерії в Росії, які були розгорнуті протягом усього конфлікту і не в останню чергу для відбиття контрнаступу, що розпочався в червні", – додає американське видання.

контрнаступ зсу адаптація зс рф тактика оборона окупантів

Знак гривні
Знак гривні