Чому спікера Палати представників Маккарті звільнили з посади і до чого тут Україна

Палата представників Конгресу США у вівторок, 3 жовтня, проголосувала за усунення республіканця Кевіна Маккарті з посади спікера.

Як пише The Washington Post, Маккарті втратив посаду після того, як не зміг протистояти бунту крила ультраправих республіканців.

Видання додає, що палата представників вперше в історії проголосувала за усунення свого лідера і вступила в період непередбачуваності та паралічу. Пізніше Маккарті оголосив, що більше не претендуватиме на цю посаду, чим спровокував очікувану внутрішньопартійну боротьбу за місце, друге за чергою після президентства.

WP зазначає, що голосування за відставку спікера стало кульмінацією запеклої боротьби за владу між Маккарті та жорстко налаштованими республіканськими законодавцями, яка тривала протягом майже дев'яти місяців його перебування на посаді.

"Це був крок, якого ніколи раніше не робили в більш ніж 240-річній історії Палати представників, підштовхнутий все більш радикально налаштованою республіканською фракцією. Тепер республіканці в Палаті представників повинні обрати нового лідера", – пише видання.

187445-1_large

Кевін Маккарті. Фото: AP/J. Scott Applewhite

Як зазначає Голос Америки, крайній правий конгресмен-республіканець Мет Гейтс та його прихильники домоглись звільнення Кевіна Маккарті з посади спікера Палати представників США, зокрема, і через його позицію щодо допомоги Україні.

Проти звільнення голосувала більшість республіканців, окрім 8-ми представників крайньоправого крила цієї партії, які власне й вимагали звільнити спікера. Їхні голоси посилила більшість демократів, які партійною лінією підтримали звільнення республіканського спікера.

Клопотання про відставку спікера Кевіна Маккарті вніс його однопартієць, представник ультраправого крила республіканців, конгресмен від штату Флорида Мет Гейтс.

Механізм для звільнення спікера, який був однією з умов призначення Маккарті на посаду, дозволяє будь-якому члену Палати представників скликати нові вибори.

Серед названих причин, чому деякі однопартійці домагалися звільнити спікера Маккарті, є співпраця з демократами для погодження короткострокової резолюції про фінансування уряду США, а також відмова блокувати допомогу Україні.

"Увесь цей театр з провалами спікера Маккарті призвів до того, що він об’єднався з демократами, аби ухвалити резолюцію, яка продовжує фінансувати Україну та фінансує втручання Джека Сміта (спецпрокурор – ред.) у майбутні вибори, проти президента Трампа", – опублікував на своєму сайті Мет Гейтс після внесення резолюції про звільнення Маккарті.

У понеділок ввечері, коментуючи журналістам внесення клопотання про звільнення спікера, Гейтс заявив, що його однопартійці не підтримали б пропозицію про відставку, якби спікер розповів їм про "свою таємну угоду з Джо Байденом щодо України", – цитує CNN. Закликаючи проголосувати за звільнення Маккарті в залі Палати представників у вівторок, Гейтс знову згадав про допомогу для Києва, яку крайні праві вимагають зупинити взагалі.

"Мене стурбувало повідомлення про таємну угоду щодо фінансування України, яка дозволила б надати більше грошей для України разом з фінансуванням для нашого власного кордону на півдні країни. Наскільки образливим це має бути для нашої митниці, прикордонників та людей, які страждають через незахищеність кордону, що деякі з моїх колег готові боротися за власний кордон лише за умови, що вони зможуть відправити мільярди доларів в Україну, щоб ті добре профінансували кордон їхньої держави. З мене досить", – заявив Мет Гейтс в залі Палати представників.

Своєю чергою, Маккарті заперечив, що він укладав будь-які сторонні угоди щодо обіцянок виділити фінансування Україні. Але зауважив, що сказав демократам, якщо існуватиме технічна проблема в чинному короткостроковому фінансуванні уряду, яка б заважала передачі вже наявних коштів для Києва, то це можна вирішити, переказує CNN.

"Немає жодної сторонньої угоди. Я не знаю, хто і звідки це бере. Немає жодної сторонньої угоди щодо України", – сказав Маккарті журналістам в капітолії.

Необхідність обрати нового спікера Палати представників США відтерміновує розгляд 12-ти законопроєктів про видатки для фінансування уряду США на наступний рік, а також ймовірний розгляд додаткового фінансування для України.

допомога Україні відставка республіканці сша сша

Знак гривні
Знак гривні