Людство недооцінює проблему нагрівання ґрунту, зосереджуючись на підвищенні температури повітря і води, – дослідження

Унаслідок змін клімату нагрівається не лише атмосфера та океани Землі, а й сам ґрунт, що призводить до низки негативних наслідків.

Про це йдеться у новому дослідженні групи вчених з Німеччини, повідомляє Science Alert.

Згідно з дослідженням, люди недооцінюють проблему нагрівання ґрунту, зосереджуючись на підвищенні температури повітря і води, не помічаючи загрози теплових хвиль під нашими ногами.

zasukha-kurkul-18017

Фото: kurkul.com

За словами дослідників, температура ґрунту привертає порівняно мало уваги в дослідженнях антропогенних змін клімату. Частково це пов'язано з тим, що через складність вимірювань важко знайти достатньо надійних даних про температуру ґрунту у порівнянні з температурою повітря.

Однак у новому дослідженні команда вчених з усієї Німеччини зібрала дані про температуру ґрунту з широкого кола джерел, включно з метеорологічними станціями моніторингу, супутниками дистанційного зондування, набором для повторного аналізу даних ERA5-Land тощо.

Дослідники з'ясували, що екстремальні температури розвиваються набагато швидше в ґрунті, ніж у повітрі.

Дослідження виявило регіональні відмінності в цьому явищі по всій Європі, причому екстремальні температури стають інтенсивнішими швидше в Центральній Європі, а саме в Німеччині, Італії та на півдні Франції.

Вчені також з'ясували, що кількість днів з екстремальною спекою в ґрунті зростає вдвічі швидше, ніж у повітрі. Дослідники пояснюють, що це значною мірою пов'язано з вологістю ґрунту, оскільки вона відіграє ключову роль у впливі на обмін теплом між ґрунтом і повітрям.

А вологість ґрунту своєю чергою сильно залежить від рослинного покриву, вказуючи на те, що практика землекористування людини може погіршити ситуацію.

Дослідники наголошують, що здатність екстремальних температур ґрунту випереджати екстремальні температури повітря може мати серйозні наслідки, і не лише для мікроорганізмів, що живуть у ґрунті, а й для ширших харчових ланцюгів, що залежать від них.

Якщо ґрунт тепліший за повітря над поверхнею, зазначають дослідники, він може вивільняти додаткове тепло в нижні шари атмосфери – не кажучи вже про додатковий вуглець – таким чином посилюючи потепління атмосфери.

"З огляду на ці результати, дослідження впливу екстремальної спеки, які враховують переважно температуру повітря, але недооцінюють фактор екстремальної спеки в ґрунті, мають бути переоцінені", – кажуть дослідники.

зміна клімату глобальне потепління дослідження наука

Знак гривні
Знак гривні