Польські вибори очима нобелівської лауреатки Ольги Токарчук

За два тижні до того, як Польща піде на виборчі дільниці на потенційно вирішальних виборах 15 жовтня польська письменниця з українським корінням Ольга Токарчук дала інтерв'ю The Guardian. ТЕКСТИ публікують найцікавіші моменти.

"Ми, як громадяни, маємо бути впевнені, що новий уряд віритиме в демократію, європеїзм і свободу, гарантовану законом", – сказала Токарчук.

"Нам потрібні гарантії того, що такий уряд буде слухати нас і реагувати на наші потреби, а не підпорядковуватиме більшість громадян анахронічним "традиційним цінностям", яких дотримується лише 30-відсоткова меншість", – додала письменниця, яка у 2018 році отримала Нобелівську премію з літератури спільно з австрійським письменником Петером Гандке.

cef9c81017bfc5d72e34fb426584a174-wide-big

Фото: Getty Images

На виборах, які обіцяють бути запеклою боротьбою, колишній президент Європейської Ради та правоцентристський лідер партії "Громадянська платформа" Дональд Туск є єдиним реальним конкурентом керівній партії "Право і справедливість" (PiS), яку очолює віцепрем'єр Ярослав Качинський. У межах передвиборчої кампанії Туск намагається достукатися до виборців за межами ліберально налаштованих міст, де він має найбільшу підтримку.

Токарчук, палка прихильниця прав жінок і учасниця маршів проти польських законів про аборти, вже давно зазнає критики за свої нібито "антипольські" погляди з боку націоналістів і консерваторів. "Мої переконання є незручними для нинішньої влади, і не лише під час виборчої кампанії", – каже вона.

Але деякі борці за громадянські свободи кажуть, що кампанія залякування польських інтелектуалів виявилася ефективною і змусила таких видатних діячів, як Токарчук, вагатися, чи варто відкрито коментувати політичні справи.

На запитання, чи рекомендувала б вона голосувати за "Громадянську платформу" Туска в інтерв'ю, яке проводилося електронною поштою і перекладала її давня перекладачка Антонія Ллойд-Джонс, Токарчук відмовилася підтримувати якусь одну партію.

Але письменниця сказала, що "найважливіше" для будь-якого майбутнього уряду – це протистояти нинішнім соціальним тенденціям у її країні.

"Якщо в Польщі зміниться уряд, то я сподіваюся – незалежно від того, яка коаліція виникне після голосування, – що він насамперед покладе край антипрогресивній, антигромадянській діяльності, з якою ми стикаємося останніми роками і яка посилюється з кожним місяцем", – сказала Токарчук.

Хоча "Право і справедливість" зберігає лідерство над "Громадянською платформою" Туска, яке воно утримує в опитуваннях з травня 2015 року, підтримка керівної партії помітно знизилася порівняно з останнім загальнонаціональним голосуванням у 2019 році. Щоб зібрати робочу більшість, їй, ймовірно, доведеться відвоювати місця в ультраправої партії "Конфедерація" або вступити з нею в коаліцію.

TOYGOPRUCNN2LCRAEAPB2XRC3A

1 жовтня опозиційна ліберальна партія Польщі «Громадянська платформа» організувала акцію «Марш мільйонів сердець»

X2GQ2KVHDRM3DJNFDCAWNHYI3A

Марш опозиції у Варшаві зібрав близько 800 тисяч людей. Фото: Reuters

Токарчук сказала, що вона не здивована тим, що "Право і справедливість" втратила підтримку навіть попри те, що польська економіка наздогнала західну, обігнавши цього літа Іспанію в індексі добробуту домогосподарств ЄС. "У Польщі ми маємо один з найвищих рівнів інфляції протягом найдовшого часу в Європейському Союзі, державний борг, який виходить за рамки розумного, і водночас нездатність використовувати гроші, надані ЄС на план національного відновлення", – зазначає вона.

Неліберальний поворот центрально-східноєвропейських держав, особливо Угорщини та Польщі, часто пояснюють як бунт проти космополітичних і мультикультурних цінностей, які відстоює Захід. Але Токарчук сказала, що вона також визнає протилежну течію в її країні – прагнення до культурного розмаїття в регіоні, яке було знищене в роки нацистського правління і радянської епохи.

токарчук качинський туск польща вибори

Знак гривні
Знак гривні