У вересні Росія застосувала для атак по Україні рекордну кількість "шахедів"

У вересні російські війська застосували рекордну кількість дронів-камікадзе Shahed-136 для ударів по території України. Середня частка знищених цілей силами ППО становить доволі високий показник у 78,7%.

Про це свідчать дані спеціалізованого видання Defence Express.

"Ворог наростив використання дронів-камікадзе, точніше літако-снарядів типу Shahed-136, перейшовши до їх методичного масованого використання, вочевидь не відчуваючи браку їхньої кількості. При цьому, на відміну від крилатих ракет, удари цими засобами продовжувались доволі активно протягом усього літа", – йдеться у матеріалі.

Видання зазначає, що у червні росіяни випустили 197 "шахедів", у липні – 246, у серпні – 167. А за вересень - 503 одиниці.

"Це значно більше за попередній найвищий показник травня із 413 літако-снарядами. Й з 503 Shahed-136 нашим захисникам вдалось збити 396 одиниць, а середня частка знищених цілей складає насправді доволі високий показник у 78,7%", – пишуть аналітики оборонного порталу.

У публікації також представлено інфографіку, складену за даними повідомлень Командування Повітряних сил ЗСУ щодо кількості запущених та кількість збитих "шахедів".

8296519632881949

На графіку видно, що максимальна пауза між ударами складала лише два дні. Два рази на місяць ворог запустив однакову максимальну кількість літако-снарядів – по 44 одиниці. У цих випадках ефективність роботи української системи протиповітряної оборони сягала 73-77%. Коли ворог запускає менш як 20 "шахедів", ППО демонструє майже 100% ефективність, йдеться у статті.

Defence Exprese наголошує, що успішність роботи зенітників залежить ще й від районів куди цілив ворог, маршрутів польоту й концентрації засобів ППО.

Також важливу роль відіграє те, що "шахеди" для ворога відносно дешеві, тож росіяни, вочевидь, будуть масштабувати такі удари, використовувати тактику з концентрації великої кількості Shahed-136 в одному залпі та постійним зміненням вектора ударів.

ППО атака дрони шахеди повітряний терор рф

Знак гривні
Знак гривні