Захід планує нарощувати виробництво зброї в Україні, – NYT

НАТО позиціонує виробництво зброї як економічний розвиток для зруйнованої війною України, і це може бути прибутковим для західних виробників зброї.

Про це пише The New York Times.

Видання зазначає, що 28 вересня генсек НАТО і міністри оборони Великої Британії та Франції здійснили несподівані візити до Києва, під час яких, зокрема, йшлося про нарощування виробництва зброї в Україні.

"Це буде важливою можливістю для українських компаній налагодити нові партнерські відносини з промисловістю в Альянсі та за його межами, – заявив голова НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції з Володимиром Зеленським. – Чим сильнішою стає Україна, тим ближче ми підходимо до припинення російської агресії".

NYT пише, що ці візити відбулися напередодні форуму з міжнародними військовими підрядниками, скликаного українським урядом, який сподівається, що вони долучаться до розвитку промислового потенціалу з виробництва та ремонту озброєнь в Україні.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Форум оборонних індустрій збере представників 165 компаній з 26 країн світу.

Снимок экрана 2023-09-29 122006

Американське видання пише, що західні країни мають проблеми з виконанням своїх зобов'язань щодо постачання зброї Україні, зокрема, артилерійських боєприпасів, і виснажують власні запаси швидше, ніж їх можна поповнити. Військова промисловість, яка скоротилася з часів холодної війни, намагається переоснастити виробництво і знайти адекватні поставки матеріалів для нарощування виробництва на повну потужність – і навіть цього недостатньо.

"Усвідомлюючи послаблення західної підтримки дорогого бізнесу з озброєння України, офіційні особи виставляють розширення власної збройової промисловості як необхідний економічний розвиток для зруйнованої війною країни.

Це також потенційно прибуткова перспектива для західних виробників зброї, хоча й ризикована в країні, яку щодня бомбардує Росія", – йдеться у статті.

NYT нагадує, що деякі виробники зброї вже працюють над тим, щоб закріпитися в Україні. Rheinmetall, німецький гігант виробництва зброї, оголосив у травні, що об’єднується з українським державним «Укроборонпромом» для виробництва бронетехніки та танків в Україні.

Наприкінці серпня британська BAE Systems заявила, що підписала угоду про вивчення можливості виробництва 105-міліметрової артилерії в Україні, хоча і не уточнила, коли це почнеться.

україна-захід виробництво зброї впк оборонна промисловість

Знак гривні
Знак гривні