Журналісти знайшли й внесли у базу даних 1579 українців, які стали колаборантами

Журналісти-розслідувачі незалежного антикорупційного центру NGL.media змогли ідентифікувати 1816 представників окупаційної влади, з яких майже 87% – це українці-колаборанти.

У розслідуванні зазначається, що 5 жовтня 2022 року російський диктатор Путін підписав документи про включення до складу Росії чотирьох українських областей – Донецької, Луганської, Запорізької і Херсонської. І з того дня у російському реєстрі поступово почали з’являтися відомості про окупаційні органи влади.

На основі цих даних NGL.media змогли ідентифікувати загалом 1816 представників окупаційної влади – від поліції чи судів до шкіл і комунальних підприємств. Абсолютна більшість з них (1579, або майже 87%) виявилась колабораціоністами – громадянами України, які пішли на службу до росіян, очоливши ті чи інші установи, іноді відразу кілька.

occupied

Інфографіка: NGL.media

Журналісти-розслідувачі склали поіменні списки з можливістю виокремлення по регіонах чи типу установ і органів влади, а також мапу колаборантів. У базі даних можливий пошук.

Снимок экрана 2023-09-29 092025

Скриншот бази

Ключові посади в органах ФСБ та Слідчого комітету РФ на окупованих територіях очолюють росіяни, також росіяни переважають у військових частинах і військкоматах (понад 80%). Серед керівництва прокуратури частка росіян сягає 75%. Росіяни також очолюють 64% судів і судових департаментів на окупованих територіях.

А от українці-зрадники переважно очолюють відділки поліції (87%), колонії, тюрми і слідчі ізолятори (80%). 

"Попри очевидну недовіру до місцевих, росіяни не можуть заповнити усі керівні посади своїми співвітчизниками з Тамбова чи Рязані – тому серед майже двох тисяч керівників різних установ на окупованій території 87% складають українці. Усі вони, щоб отримати чи зберегти за собою бажану посаду свідомо пішли на співпрацю з ворогом і стали колаборантами", – йдеться у розслідуванні.

Снимок экрана 2023-09-29 091347

Візуалізація: NGL.media

Журналісти наводять типовий приклад – неймовірний кар’єрний зліт 34-річної Євгенії Кузьменко з Херсонщини: від масажистки у Херсоні – до керівниці Новотроїцької військово-цивільної адміністрації. Її батько Микола Кузьменко є протоієреєм місцевої єпархії УПЦ МП і ще до війни не приховував своїх проросійських поглядів.

Загалом українські громадяни очолили понад тисячу окупаційних муніципальних структур – тут їхня частка сягає майже 95%. Місцевими гауляйтерами стали як колишні сільські та районні голови, депутати і чиновники, так і люди, які раніше не мали жодної ваги у місцевих громадах – масажистки, таксисти, торговці самогоном чи екс-ув’язнені.

Багато українців і у сфері освіти. Як показує дослідження NGL.media, у школах і дитсадках на захоплених територіях вчать дітей правильно любити Росію переважно колишні українські вчителі. А зарплату в управліннях і відділах освіти їм нараховують ті ж самі службовці, що й до окупації.

Якщо говорити про топ-3 категорії «держустанов», де статистично беруть гору місцеві посіпаки окупантів – то це переважно соціальна сфера чи органи з доволі вузькими повноваженнями. На другому місці за кількістю колаборантів – різноманітні казачі організації в окупованому Криму. Із 44 чинних на цей момент юросіб 43-ма керують колишні власники українських паспортів.

колаборанти окуповані території розслідування

Знак гривні
Знак гривні