Україна гостро потребує лікарів: що відбувається на ринку праці у сфері медицини, – дослідження

Ринок праці у сфері медицини відновився на 114% від початку повномасштабного вторгнення РФ.

Про це свідчать дані дослідження Work.ua.

Зазначається, що зараз за кількістю пропозицій роботи категорія «Медицина, фармацевтика» займає десяте місце на ринку праці.

Графік 1

У серпні зафіксовано 6 465 вакансій. Найбільша кількість пропозицій роботи в категорії традиційно зосереджена в Київській області — 2 570 вакансій. Водночас це одна з небагатьох областей, де вакансій все ж таки менше, ніж було до повномасштабної війни. Також багато роботи для медичного персоналу пропонують у Дніпропетровській (610), Львівській (553), Одеській (546) та Харківській областях (341).

Графік 2

Як порівняти з лютим 2022 року, найбільшу динаміку відновлення показує переважно захід України. Подекуди вакансій у категорії тут вдвічі та навіть втричі більше, ніж до повномасштабного вторгнення.

А от у прифронтових областях відновлення є, проте відбувається досить повільними темпами. Нестачу медичного персоналу в цих регіонах підтверджують і роботодавці. Своїм досвідом пошуку фахівців поділилася директор ТОВ «ВІТАЦЕНТР» — медичної клініки у Запоріжжі — Наталя Бурзаєва:

«Відгуків на лікарські спеціальності, на вакансії анестезиста та рентгенолаборанта немає взагалі. Таких спеціалістів немає і серед резюме шукачів. У дефіциті медичні сестри, тому що підходящих кандидатів дуже мало.

Дефіцит кадрів пов’язаний з тим, що Запоріжжя розташоване в районі проведення бойових дій, та з початку повномасштабної військової агресії багато людей виїхало в більш безпечні регіони України або за кордон. Чоловіки мобілізовані до лав ЗСУ, а деякі жінки змушені доглядати за дітьми, бо їх немає з ким залишати, а дитсадки та школи не працюють. Внутрішньо переміщені особи також надовго не затримуються в місті і їдуть далі в безпечні регіони України».

Хто найчастіше шукає медиків

У серпні 2023 року найбільшу кількість вакансій розмістили роботодавці зі сфери «Медицина, охорона здоров’я, аптеки» (69%).

Графік 3

Найбільшу кількість вакансій у серпні 2023 пропонують таким фахівцям:

Дані системи управління наймом Work.ua відображають загальний тренд на турботу про ментальне здоровʼя. Так, як порівняти з лютим 2022 року, відновлення за посадою «психолог» склало 242%. Тобто попит на фахівців зріс у 2,5 раза.

Щодо галузей, які потребують психологів, то це «Освіта, наука» (40%), «Неприбуткові, благодійні та громадські організації» (27%), «Медицина, охорона здоров’я, аптеки» (16%), «Пошук персоналу, HR» (5%), «Послуги для населення та бізнесу» (4%), «Державні організації» (2%), «Енергетика» (2%).

Конкуренція в категорії «Медицина, фармацевтика» наразі майже вдвічі нижча, ніж на ринку праці як такому. За даними системи управління наймом Work.ua на одну вакансію в цій категорії в середньому претендує 6 осіб.

Середня заробітна плата в категорії «Медицина, фармацевтика» становить 17 500 грн, як і на ринку праці загалом. З початку повномасштабної війни середня зарплата в категорії зросла на 14% (з 15 000 до 17 500 грн).

дослідження ринок праці лікарі медицина дефіцит кадрів

Знак гривні
Знак гривні