Фото дня. Деталізована мозаїка кратера Шеклтон на Південному полюсі Місяця

Американське космічне агентство NASA опублікувало мозаїку зображень кратера Шеклтон, що міститься на Південному полюсі Місяця.

Зображення були створені за допомогою зображень, отриманих камерами LROC і ShadowCam.

"Нова мозаїка кратера Шеклтон демонструє можливості двох місячних орбітальних камер, які працюють разом, щоб розкрити безпрецедентні деталі регіону південного полюса Місяця", – розповіли у НАСА.

В агентстві пояснили, що завдяки тому, що кожна камера оптимізована для конкретних умов освітлення поблизу місячних полюсів, аналітики можуть поєднувати зображення з обох інструментів для створення комплексної візуальної карти рельєфу і геологічних особливостей як найсвітліших, так і найтемніших ділянок Місяця.

Постійно затінені ділянки на мозаїці, такі як дно та стіни кратера, видно завдяки зображенням, отриманим за допомогою ShadowCam. Освітлені сонячним світлом ділянки на знімку сфотографував прилад LROC.

У НАСА розповіли, що така деталізація дає вченим набагато краще уявлення про регіон південного полюса Місяця. Ця територія ніколи не досліджувалася людьми і становить великий інтерес для науки, оскільки вважається, що вона містить поклади льоду або інші замерзлі летючі речовини.

Вчені вважають, що шари крижаних відкладень існують на Місяці мільйони або мільярди років, і можливість вивчення зразків може поглибити наше розуміння того, як розвивався Місяць і наша Сонячна система.

Фото дня місяць наса наука

Знак гривні
Знак гривні