Як влаштовані російські FPV-дрони. Боєць ЗСУ дослідив трофейний зразок і порадив, як з ними боротися

Російські війська використовують проти Сил оборони України дуже багато дешевих дронів-камікадзе й доволі ефективно. Про це український військовий Євген Строкань написав у соціальній мережі Х (Twitter) і поділився своїми міркуваннями, як із ними боротися.

Він розповів, що нещодавно на одну з позицій ЗСУ прилетів російський дрон із керуванням від першої особи (FPV), який не вибухнув, і це дозволило дослідити, як він влаштований.

"Підбір комплектуючих дуже непоганий, ми користуємося багато в чому тим самим залізом, але є суттєві відмінності", – зазначив військовий.

Наприклад, раму в РФ посилили окремими вуглецевими паличками, ймовірно, не стільки для міцності, скільки для боротьби з вібраціями.

Квадрокоптер явно серійного виробництва, бо на ньому вибитий порядковий номер. За оцінкою Євгена Строканя, росіяни зібрали апарат нашвидкуруч, витративши близько $500 — це більше, ніж витрачають більшість українських команд.

Як пише військовий, модель називається "Владлен Татарський" (на честь загиблого "військкора"), зроблена в межах проєкту "Судний день" і дуже розпіарена у РФ. Таких дронів зібрали аж 12 000 одиниць, і всі — за приватні кошти.

"Дослідивши конфігурації, можна сказати, що йому позанижували всі показники, щоб зробити його простішим для керування. Може, і правильно, бо на війні потрібна простота застосування засобів.

Тобто цей коптер не такий різкий і типу як для аматорів. Для прикладу: по осях він крутиться тільки 100 градусів / секунду. Це повільно.

F7BTsh_XgAAv4Gf

F7BTiu9XsAEh3uC

F7BTsiFWEAAuasq

Фото: Євген Строкань

Мені здається, що нам теж треба подумати над подібною схемою застосування FPV. Тобто для новачків (у реальності для більшості) робити простіші й дешевші FPV. І в результаті такі FPV займатимуть десь 80% від усіх", — зазначає Строкань.

Він додає, що на відміну від самого БПЛА, боєприпас для нього, вочевидь, робили вже самі військові прямо в окопі. Це була пластикова трубка, набита пластидом, а ззовні на скотч приклеїли сталеві кульки від підшипника, загальна маса вийшла близько 2 кг. Підривати такий пристрій мав детонатор від гранати РГО.

"Тобто пожертвували ймовірністю спрацювання на догоду простоті зведення боєприпасу. Бо там просто витягнув кільце, і пташка полетіла, а коли вдарилася об щось — бадабум. Але проблема в тому, що коли таке попадає в сітку, відбувається неспрацювання. Тому дуже наполягаю на накриванні всього можливого сітками. От вам якраз результат, як воно рятує життя", — пояснив військовий.

Акумулятор росіяни поставили місткістю 6500 мАч — цього вистачає для удару на відстані 7-8 км, але за потреби можна його змінити. Фабрично заявлена тяга моторів (на 1 мотор) із гвинтами 9*5*3 при 50% тяги та 24 вольтах —1020 г; при 100% тяги і 24 вольтах — 3041 г. Коптер використовує частоти в діапазоні 1,3 ГГц для передачі відеосигналу та 800-900 МГц — для управління, що є нормальною практикою.

Євген Строкань запропонував захищати позиції звичайними маскувальними або рибальськими сітками з великою клітинкою, вішаючи їх зверху та з боків — тоді велика ймовірність, що ударний дрон ворога просто застрягне та здетонує, а оператор навіть не побачить пастку.

Автор допису наголошує, що слід відмовитися від кустарних боєприпасів через їхню меншу ефективність, натомість виготовляти FPV зі спорядженим боєприпасом стандартизовано і масово, на державному рівні. І обліковуватись і списуватись воно має як один боєприпас, додає він.

"Боєприпас має бути простий для експлуатації, а підготовка до експлуатації — значно простіша, ніж те, що пропонують виробники в Україні зараз (купа запобіжників і танці з бубнами). Також боєприпас має бути з функцією самоліквідації, щоб уже наша пташка не повисла на сітці", — додав Євген.

Дронів треба більше, підкреслює військовий: "Для прикладу у мене FPV теж є, але їх мало, тому ми їх економимо. Хоча вже можна було багато разів відпрацювати ефективно по планових цілях, але не можемо собі дозволити таку розкіш. Тому донатити рекомендую безпосередньо саме на дрони. І що більш важливо: треба створювати соціальний запит на виробництво якісних дронів-камікадзе державою в дуже значних кількостях".

Строкань зазначає, що за вартості 20 тисяч гривень за штуку можна придбати 45 таких БПЛА лише за ті кошти, які хотіли витратити на дитячі барабани в бомбосховища Києва (понад 890 тисяч гривень), приблизно стільки ж коштує один постріл для протитанкового ракетного комплексу (ПТРК).

"А за ціною одного танка можна закупити 4000 FPV. Просто вдумайтеся. Але нам треба десятки тисяч FPV-камікадзе на місяць. Такий запит може покрити тільки держава. Тому дуже важливо про це говорити", — наголосив військовослужбовець.

війна технології війна дронів fpv-дрони

Знак гривні
Знак гривні