Україна передала країнам G7 секретний звіт про "шахеди": що розкриває документ – The Guardian

Іранські безпілотники-камікадзе, які використовувалися в останніх атаках на українські міста, оснащені європейськими компонентами. Про це йдеться в секретному документі, надісланому Києвом своїм західним союзникам, в якому він закликає надати ракети дальнього радіуса дії для атаки на виробничі об'єкти в Росії, Ірані та Сирії.

Про це повідомляє The Guardian.

У 47-сторінковому документі, представленому українським урядом країнам G7, стверджується, що за попередні три місяці було здійснено понад 600 атак на міста з використанням безпілотників, що містять західні технології.

Згідно з документом, отриманим Guardian, 52 електричні компоненти, вироблені західними компаніями, були виявлені в безпілотнику Shahed-131 і 57 – в моделі Shahed-136.

_128479747_04ed3289348243bc1bfe443de610cf5046754a70

Уламки дрона "Шахед-136", що атакував Харків 6 жовтня 2022 року. Фото: Reuters

П'ять європейських компаній, включно з польським підрозділом британської транснаціональної корпорації, були визначені як оригінальні виробники цих компонентів.

"Серед виробників є компанії зі штаб-квартирами в країнах санкційної коаліції: США, Швейцарії, Нідерландах, Німеччині, Канаді, Японії та Польщі", – йдеться в повідомленні.

Згідно з документом, Іран вже диверсифікував своє виробництво, використовуючи сирійський завод, який постачає продукцію до російського порту Новоросійськ, але виробництво безпілотників переміщується до Росії, в центральну частину Татарстану, в Алабугу, хоча Тегеран продовжує постачати компоненти.

Читайте також: Росія за допомогою Ірану планує виробити 6 тис. ударних дронів: як просувається процес, – WP

У звіті зазначається, що іранський уряд намагається "відмежуватися від надання Росії зброї" і "не може впоратися з російським попитом та інтенсивністю її використання в Україні".

Британське видання зазначає, що серед пропозицій щодо дій західних союзників України – на які вони, ймовірно, не погодяться – є "ракетні удари по заводах з виробництва цих БПЛА в Ірані, Сирії, а також по потенційному виробничому майданчику в Російській Федерації".

Далі в документі йдеться: "Зазначене може бути здійснено силами оборони України у разі надання партнерами необхідних засобів ураження".

Жодних припущень про будь-які правопорушення з боку західних компаній, чиї деталі були виявлені, немає. "Іранське виробництво БПЛА адаптувалося і здебільшого використовує доступні комерційні компоненти, постачання яких погано або взагалі не контролюється", – йдеться в документі.

В українському звіті йдеться про те, що "майже весь імпорт до Ірану походить з Туреччини, Індії, Казахстану, Узбекистану, В'єтнаму та Коста-Рики".

Документ українського уряду – "Смертельний шквал: звіт про БПЛА Shahed-136/131" – містить найсвіжіший аналіз зміни тактики та виробничих планів Росії щодо безпілотників з моменту, коли 13 вересня 2022 року було зафіксовано перше застосування безпілотників Shahed у Харківській області, в місті Куп'янськ. У ньому стверджується:

росія-іран шахеди виробництво БПЛА союзники україни

Знак гривні
Знак гривні