Як посилити снайперів на фронті та захистити піхоту

Богослов, колишній снайпер ЗСУ а зараз волонтер Юрій Чорноморець описав свої роздуми з досвіду допомоги снайперам. Далі ТЕКСТИ публікують його пряму мову.

Необхідно створювати у кожному батальйоні снайперсько-розвідувальний взвод, а у бригаді – роту.

Такий взвод повинен мати ядром від 6 до 10 снайперів.
Два – із Barrett M82, два із Cadex 375 CheyTac, шість – із снайперськими гвинтівками Ruger чи Savage у калібрі 338.

Ідея таких снайперських груп та їхня тактика детально розроблені ще у настанові 2021 року «Із застосування снайперів в операції об'єднаних сил Збройних Сил України».

355873788_610040727975676_9147778712812827457_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Ця група снайперів повинна мати кілька учнів снайперів (рівня марксменів, тобто піхотних снайперів, – ред.) із UAR-10 чи Stag 308 калібру з денними і тепловізійними прицілами, бажано вісім осіб.

Групу супроводжують мінімум два оператори дронів з набором дронів, 4 кулеметники, розвідники, гранатометники, сапери.

Снайпери, посилені групами прикриття, показали свою ефективність і при обороні, і при наступі

Такі групи показала свою ефективність як рятівні команди при обороні, як здатні до виконання складних завдань у тилу противника, як чудовий засіб для забезпечення успіху наступу, особливо у перші дні прориву.

Усі снайпери та марксмени мають здати снайперську гвинтівку Драгунова (СВД) та отримати адекватну зброю. СВД вичерпали свій ресурс і можуть застосовуватися за бажання звичайною піхотою. Списання СВД покаже реальний дефіцит снайперської зброї.

Підготовка нових снайперів має завершуватися їх командируванням у групи, які очолюють досвідчені снайпери. Будь-які посилання двійок чи більших утворень без досвідченого ядра завершуються загибеллю – якою б не була високою підготовка на курсах.

Усі приціли на гвинтівках калібру 50 BMG на 14 крат мають бути замінені на адекватні приціли – наприклад Leupold MARK 5HD на 35 крат. Також приціли дельта навіть на 30 крат мають бути переставлені на 308 калібр, а на 50 бмг мають бути приціли з нормальною якістю оптики.

Усі снайпери мають бути забезпечені пончо для захисту від тепловізійних прицілів – такі має ГУР, треба, щоб мали всі.

Снайперам мають бути надані машини з розрахунку одна на двох снайперів.

Снайперів має бути багато.

Саме по собі посилення снайперів не приведе до перелому ситуації на фронті. Треба розуміти, що снайпер має велику ефективність враження противника, і снайперів має бути багато.

Але якщо марксмен має бути у кожному відділенні, то це має супроводжуватися і підняттям кількості кулеметів. А саме, ще у Другій Світовій війні відділення ефективно воювало, якщо спиралося на кулемет.

У нас в НГУ по два кулемети на роту – а має бути мінімум 14, бажано – більше. На взвод має бути 4-6 кулеметів. Марксмен прикриває кулеметника, і навпаки.

При штурмових діях всі групи повинні мати бельгійські кулемети MINI – вивчення ситуації на прикладі 67 бригади показало, що коли крім усіх звичайних способів прикриття штурмова група прикривається кулеметами MINI, що постійно навалюють – втрати в 4-5 разів менші. Те саме показує досвід 3-ї штурмової.

Також має бути в 20-100 разів більше дронів. Тоді і без F16 можна швидко досягти перемоги.

Якщо всього цього знизу не зробити – ми ніколи не виграємо війну, навіть якщо нам дадуть тисячу "Леопардів" та "Абрамсів".

Піхота має відчувати принципово кращу захищеність дронами, кулеметами, снайперами.

Зараз якість піхотинця низька – але якщо його покликанням буде допомога кулеметникам, операторам дронів та снайперам – вони зможуть діяти ефективно.

Нам потрібно наситити військо кулеметами та мінометами, додати дрони й снайперів

Намагання зробити з усієї піхоти штурмовиків уже провалилося, але це все ніяк не хочуть визнати. Ніхто не дивиться у підручник німецької тактики Другої світової війни, як все спиралося на кулемет на рівні відділення, на міномети на рівні взводу. Нам потрібно наситити військо кулеметами та мінометами, додати дрони й снайперів.

Все це дозволить мати менші втрати ламати противника, оскільки за спеціальними штурмовими загонами йтиме справжня піхота, а не натовп смертників з автоматами та гранатометами.

Моя особлива увага до розвитку снайперів обумовлена тим, що я сам снайпер. Якби я не був снайпером, я б займався дронами – це критично важливо.

Читайте також: Юрій Чорноморець: поки триває війна, треба негайно прощатися з Московським патріархатом

Але, крім особистих мотивів, у мене є простий розрахунок. Кількість снайперів, яким я допоміг – понад 300 осіб. Загинуло з них – 7, покалічено – 8.

Снайперські групи виживають самі та рятують людей, іноді до батальйону в день. Снайпери вражають зараз живу силу противника на різних відстанях – понад 10% втрат противника результат їхніх дій.

При цьому собівартість ліквідації противника у 10-15, а то і 50 разів менша, ніж при використанні інших засобів ураження. При насиченні певної ділянки фронту снайперами у противника може починатися паніка, що не раз було у нашому досвіді.

Якби снайпери були скрізь – фронт противника вже б просипався б.

Треба спростити ще більше ввезення всього, що тільки можливо з-за кордону і надати максимальне сприяння, бо все одно вітчизняне виробництво у цій галузі це дуже мало і не завжди якісно.

Якщо держава мало що робить – необхідно заміняти державу і робити все що можеш. У держави до снайперів руки по серйозному дійдуть після арти, дронів, кулеметів, РЕБу, тому має сенс робити зараз все, що можна. Чекати також немає сенсу, бо все, що робимо, рятує ситуацію вже зараз.

Я не можу забезпечити всіх і тому прийняв стратегію – забезпечувати найкращих. Це дає максимально можливий результат. Постійно відбувається відбір найкращих, і їм надається зброя, оптика, патрони. За необхідності відбувається навчання чи підвищення кваліфікації. Ми як суспільство до загальної підготовки і загального забезпечення снайперів часто додаємо саме ті елементи у загальній мозаїці, яких гостро не вистачало для нормального функціонування снайперської справи.

Закликаю підтримувати всім, чим можна снайперів через наше служіння – бо максимально ефективно!

Приват 4731219647256100
Пейпал lauby@meta.ua
https://send.monobank.ua/jar/7uwhtDGmiD
4441111401048883 моно

піхота посилення війська фронт снайпер

Знак гривні
Знак гривні