Росіяни натягують сітки для протидії FPV-дронам. Чи працює такий підхід? (ВІДЕО)

Як і багато інших технологічних аспектів російсько-української війни, безпілотники з видом від першої особи (FPV) опинилися в центрі постійної гри в "кішки-мишки" між розробкою озброєнь і контрзаходами.

Приміром, ЗС РФ почали встановлювати сітки прямо на дорозі, які за задумом загарбників мають зупиняти безпілотники. Проте українські військові наочно показали, що це не допомогло.

Про це пише The Drive.

Видання зазначає, що FPV-дрони стають дедалі масовішими на війні. Наприклад, відео, опубліковане Міністерством оборони України, показує, наскільки маневровими можуть бути ці безпілотники і як важко їх зупинити, йдеться у матеріалі.

"На наведеному нижче прикладі ми бачимо, як український безпілотник летить через ліс, петляючи між деревами, перш ніж влетіти в російський бліндаж, де, ймовірно, детонує його боєголовка", – пише The Drive.

За допомогою FPV-дронів Сили оборони України знищують танки, вантажівки, самих окупантів, а інколи навіть більші дрони, зазначає видання. Нещодавно росіяни почали встановлювати сітки, яку натягали між стовпами в районі окупованого Бахмута. Часто українські дрони переслідують російські цілі на дорозі. Тому розміщення сіток мало б зупинити їх.

Читайте також: FPV-дрони: нова загроза для наших оборонців. Як відповісти

Це добре ілюструє ще одне відео, цього разу з російського боку, яке демонструє одну з таких спроб захисту від БПЛА, йдеться у статті.

Однак незабаром після публікації у російському телеграм-каналі, який стверджував, що завдяки сітці російським військовим вдалося знищити щонайменше два дрони, зʼявилась ще одна українська.

На ній вже показують кадри оператора дрона-камікадзе, який просто пролітає над сітками й влучає в танк. Тому барʼєр виявився безпорадним.

"Хоча цілком можливо, що сітка на відео була заздалегідь визначена за допомогою геолокації, бар'єр, ймовірно, також був досить очевидним для оператора", – пише The Drive.

Читайте також: Росіяни розгорнули серійне виробництво дронів, які прицільно скидають боєзаряди: як боротися з цією загрозою

У виданні додають, що гра у "кішки-мишки" триває. Один з російських пропагандистів пропонує замість маскувальної сітки використовувати рибальську, щоб її було важче виявити.

"Чи є ці протидронні сітки ефективним стримувальним фактором, ще належить з'ясувати, хоча свідчення того, що принаймні один український FPV-безпілотник зміг подолати бар'єр, вказують на те, що вони в кращому разі лише заважають. Водночас очевидно, що FPV-дрони становлять загрозу для обох сторін, і, безсумнівно, будуть розроблені подальші заходи для протидії їм".

Читайте також: Ціль уражено. Як працюють оператори дронів-камікадзе. Репортаж

Посилаючись на коментар очільника ГУР МОУ Кирила Буданова, видання пише про те, що повсюдність FPV-дронів на полі бою є величезним фактором, що ускладнює проведення бронетанкових операцій обома сторонами.

"Новою особливістю, якої раніше ніде не спостерігалося, є велика кількість безпілотників-камікадзе з обох сторін, які здатні вражати практично будь-яку техніку", – сказав Буданов.

війна технології fpv-дрони протидія дронам

Знак гривні
Знак гривні