"У нас є розуміння, куди можуть бити росіяни". Голова Укренерго про підготовку енергосистеми до зими

Якщо російські обстріли енергосистеми України відновляться, впоратися з наслідками буде простіше, ніж торік, навіть з огляду на те, що запас міцності енергооб'єктів скоротився. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів голова Укренерго Володимир Кудрицький.

"Ми, безумовно, в енергосистемі загалом будемо мати дещо менший запас міцності ніж той, який був на початок масованої ракетної кампанії торік. З тієї причини, що відновити всі об'єкти на 100% за сім чи вісім місяців, які пройшли після завершення минулого опалювального сезону, неможливо.

Але підготовка відбувається дуже інтенсивно, і якби не ризик повторення масованих атак, я б сказав, що ми розуміємо, яким чином покривати споживання під час зимових навантажень на енергосистему. Ясно, що, якщо ворог все-таки буде обстрілювати енергооб'єкти знову, ми не знаємо в яких масштабах, це може дещо переформатувати ситуацію", – каже Кудрицький.

Голова Укренерго пояснює, що в Україні зроблено багато підготовчих робіт для того, щоб швидко реагувати на надзвичайні події на кшталт обстрілів чи пошкоджень великих енергетичних об'єктів. Наслідком цього і є швидке відновлення енергопостачання.

До того ж енергетики розуміють, по яких об'єктах можуть бити росіяни.

"У нас є розуміння, куди можуть бити, де є об'єкти з більшою ймовірністю атаки, де з меншою. Ми цю інформацію тримаємо закритою, не поширюємо. Але готуємося до різних сценаріїв, що вони можуть зробити, які об'єкти атакувати, і що будемо робити ми як оператор енергосистеми разом з нашими колегами-енергетиками для того, щоб нейтралізувати наслідки цих атак", – каже Кудрицький.

Він зазначає, що Укренерго з початку атак на енергетичну інфраструктуру залучило понад 1 млрд доларів фінансової підтримки. Як у вигляді грантів, тобто безплатної підтримки, яку не треба повертати, так і кредитів від міжнародних банків.

"І цей фінансовий ресурс, який ми змогли акумулювати, ми направили частково на закупівлю обладнання і відновлювальні роботи в нашій енергосистемі. Частина цих грошей пішла на те, щоб погасити борг перед іншими учасниками ринку, зокрема перед електростанціями для того, щоб вони могли підготуватися в минулому сезоні до зими, ну і також зараз", – пояснює голова Укренерго, додаючи, що можливість залучати такий значний фінансовий ресурс "м'яко кажучи, є не у всіх енергетичних компаній".

За його словами, основні складності у відновленні енергооб'єктів були пов'язані з безпрецедентним масштабом руйнувань.

"Енергосистема будується десятиліттями, і якщо в тебе пошкоджено або зруйновано мало не половину об'єктів, відновити їх за декілька місяців надзвичайно складно.

Тобто найбільш дефіцитний ресурс був – час. І деякі види обладнання потребують досить тривалого періоду виготовлення. Наприклад, автотрансформатори. Це дуже технологічно складне у виготовленні обладнання, і є не так багато країн у світі, які вміють виготовляти автотрансформатори, які нам потрібні", – зазначає Кудрицький.

Він запевняє, що Україна законтрактувала енергетичне обладнання у багатьох виробників з різних країн світу. За словами Кудрицького, трансформаторів теж законтрактовано чимало, і попри те, що термін їх виготовлення і доставки значний, вони вже давно надходять у країну.

"Вони почали їхати Х-місяців тому, вони продовжували їхати протягом літа, продовжують їхати протягом осені. І взагалі у нас зараз законтрактована достатньо велика кількість обладнання, зокрема й автотрансформаторів, щоб забезпечити постійне поповнення нашого парку. Ми робимо замовлення навіть частково для тимчасово окупованих територій під деокупацію. І також плануємо створити певний запас", – каже голова Укренерго.

Кудрицький зазначає, що в ремонтних бригадах Укренерго працює понад півтори тисячі людей, які займаються відновленням лінії електропередач і обладнання на підстанціях. За його словами, за неповний рік, що минув з початку масованих обстрілів, компанія замінила в декілька разів більше обладнання, ніж у попередні роки.

"Ми навчилися робити ці роботи надзвичайно швидко і, чесно кажучи, я сам не очікував, що ми зможемо терміни заміни вкоротити у 2-3 рази порівняно зі звичайним режимом. Але ми цього досягли.

У нас зараз є величезний досвід виконання аварійно-відновлювальних робіт, в тому числі й заміни складного обладнання, яке обладнанням навіть важко назвати. Це радше споруда, якщо ми говоримо про автотрансформатор, яка має фундамент, величезну кількість допоміжних пристроїв, що забезпечують його роботу, тощо", – пояснює Кудрицький.

Він також додає, що в порівнянні з осінню минулого року зараз набагато більше об'єктів критичної інфраструктури обладнані автономними джерелами живлення. Тому стійкість критичної інфраструктури на місцях зараз набагато вища.

До того ж, зауважує Кудрицький, облаштування об'єктів критичної інфраструктури генераторами не тільки посилює її стійкість, а ще й дає необхідну гнучкість, якщо раптом треба буде застосовувати графіки відключень.

"Наразі хочу підкреслити, що ми ніяких графіків відключень не плануємо. І навіть факт їх оновлення Міністерством енергетики не означає, що вони будуть застосовані, ми просто маємо бути готові", – каже голова Укренерго.

обстріли енергосистем енергетична безпека укренерго

Знак гривні
Знак гривні