Ключове на війні – це час. Що треба розуміти, оцінюючи наступ ЗСУ на півдні

Наступ на півдні мав розпочатися у 2022-му, але партнери України його не схвалили, тож критичний час було втрачено. На цьому наголошує військовий експерт Микола Бєлєсков, оцінюючи наступальну кампанію 2023 року. Далі ТЕКСТИ публікують пряму мову аналітика.

Яким би чином не закінчилася кампанія 2023 року в частині нашого наступу на півдні, буде багато дискусій про те, чи вартувало, чи не вартувало Силам оборони України намагатися рухатися вперед.

Мені особисто важко звинувачувати військово-політичне керівництво України в ставці на наступальні дії із метою звільнення північної Таврії. Потенційних переваг від успіху багато – ЗАЕС, регіони із великим аграрним потенціалом, скорочення лінії фронту, нависання над Кримом.

382806327_660536069592808_5914545443754060315_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Стратегічно ж наступальна операція із наголосом на Мелітополь мала запобігти перетворенню цієї війни в довгу затяжну війну, нівелювавши майже повністю всі територіальні здобутки Московії після 24.02.22. В уяві прихильників відповідних дій швидкий успіх в північній Таврії міг би бути тим чинником, який би дуже наочно показав елітам Московії безперспективність подальшої боротьби.

Питання лише в часовій рамці.

З планом ударити в напрямку на Мелітополь наші армійці пішли до своїх американських колег іще влітку 2022 року.

Бо всі розуміли, що це ключ до материкового півдня в тій конфігурації лінії фронту – не треба штурмувати Херсон в лоб, якби вдалося б швидко вийти до околиць Мелітополя.

Партнери допомагали нам, виходячи із логіки "Не дати Україні програти" і не більше

Але той план нам не схвалили. Бо ж допомагали, виходячи із логіки "Не дати Україні програти" і не більше.

Про якийсь рішучий розгром сил Московії не йшлося від слова взагалі. Консенсус-прогноз другої половини літа 2022 – це про стабілізацію тієї лінії фронту на 1 тисячу км і нездатність жодної зі сторін до радикальної зміни ситуації на свою користь.

Після наших успіхів на Харківщині й Херсонщині рік тому в нас повірили на Заході. Хоча навіть тоді, в листопаді 2022, нам довелося відбиватися від пропозицій все заморозити по плану "мир в обмін на території". І лише в січні 2023 року наші партнери почали чухатися в плані створення вперше за війну угруповання чисто під наступальні дії – до цього ми більше грали від оборони власне на помилках Московії.

І ясно, що знову повернулися до ідеї удару в напрямку Мелітополя. Бо інші реалістичні напрямки менш перспективні з точки зору віддачі.

Але ключове на війні – це час і таймінг. Критично важливий час був втрачений. А партнери ж тепер мають очікування, бо інвестували в нас шляхом передачі техніки й БК, проведення навчань.

План і напрям удару, який міг би привести до фактично тотального розгрому угруповання Московії в 2022 році, в реаліях літа 2023 року виявився вже не таким простим

План і напрям удару, який міг би привести до фактично тотального розгрому угруповання Московії в 2022 році, в реаліях літа 2023 року виявився вже не таким простим в плані реалізації. Бо ворог розумів, де ми найімовірніше атакуватимемо, і добре підготувався.

Але не йти теж було б практично неможливо. Бо ж "інвестори" очікують результату. Як наслідок маємо, що маємо – дуже важкий і дуже вартісний процес подолання позиційності в північній Таврії.

Якоюсь мірою ми втрапили в пастку – пастку через те, що процес прийняття і реалізації рішень в наших партнерів дуже довгий. І те, що здавалося мегапланом вчора, сьогодні стає складнішим завданням. А відступати вже нікуди, бо з того боку партнери із питанням: "Ну що там по наступу, під який ми вам дали скільки ОВТ і БК?".

І от, власне, ми тепер тут. Важливо те, що в умовах дискусії на Заході є голоси, які визнають, що вже з наскоку Україна не зможе діяти.

Те, що виглядало як потенційно дуже привабливий варіант дій із максимальною віддачею на всіх рівнях війни в 2022 році, вже не є таким в 2023 році. І це не наша провина. Тут основна відповідальність на партнерах.

Будь ласка, тримайте це в голові, коли будете оцінювати кампанію 2023 року в частині наших наступальних дій.

Читайте також: Україні слід змінити курс і готуватися до війни на виснаження, – The Economist

стратегія партнери України контрнаступ зсу наступ на півдні війна на виснаження

Знак гривні
Знак гривні