Том Купер: головну військово-морську базу РФ у Чорному морі ніби захищають підлітки під наркотою, озброєні луками та стрілами

У свіжому огляді за 23 вересня військовий експерт Том Купер знімає капелюха перед Повітряними силами ЗСУ за успіхи в Криму і констатує впевнене просування Сил оборони на сході.

ПОВІТРЯНА ВІЙНА

Вранці 20 вересня щонайменше одна ракета Storm Shadow, випущена літаками Су-24М ПС ЗСУ завдала удару по 744-му центру зв’язку російського чорноморського флоту у Верхньосадовому, на території окупованого Криму.

Читайте також: Знищення резервного командного пункту ЧФ РФ у Криму: Storm Shadow вразили ціль, під яку "заточені"

Приблизно в той самий час, чи може трохи пізніше, щонайменше дві інші ракети (кажуть, що це були модифіковані ракети «Нептун», здатні бити по наземних цілях) спричинили вибухи в районі поблизу авіабази Бальбек, яку наразі окуповують збройні сили РФ.

Ввечері 20 вересня СБУ та ВМФ здійснили великий удар по авіабазі у Саках, в окупованому Криму, після чого заявили, що влучили по намічених цілях.

Читайте також: Спецоперація СБУ та ВМС у Криму: на аеродромі "Саки" знищено техніку окупантів

Згідно повідомлень СБУ на момент удару на цій авіабазі було близько 12 літаків Су-24 та Су-30, а також щонайменше одна система ППО “Панцирь”, також повідомлялося, що цю базу використовували для навчання операторів вироблених в Ірані БПЛА «Мохаджер» (які, однак, здебільшого продемонстрували свою неспроможність у цій війні). Росіяни заявили, що впродовж дня збили 19 українських дронів над півостровом…

Вночі з 20 на 21 вересня росіяни здійснили першу масштабну атаку на українську енергомережу «в цьому сезоні» (і першу атаку такого штибу за півроку). Загалом, як відомо, у повітрі було 9 чи 10 літаків Ту-95 – щонайменше 5 із них злетіли з авіабази «олєнья» (південна частина кольського півострова) – і вони випустили 44 крилатих ракети Х-55, Х-555 і Х-101. ПС ЗСУ заявили про збиття 36 із цих ракет (з них 20 над Києвом і 2 над Харковом).

382781891_10161347069278746_6458185340482695668_n

Том Купер проілюстрував обстріли 21 вересня інфографікою ТЕКСТІВ

Офіційний Київ не повідомляв про те, куди саме цілився ворог, бо ж ви знаєте, росіяни не мають знати, у що вони намагалися влучити…

Читайте також: Як російські ракети змінювали маршрут під час масованого обстрілу 21 вересня

З того, шо відомо – було шість ударів по Харкову, також у Рівненській та Житомирській областях – частково – відключали електроенергію, а в Дніпрі та Києві були пошкоджені неназвані об’єкти. Також пошкоджень зазнали десь 21 приватний будинок та завод PepsiCo в Київській області – здебільшого уламками від збитих ракет. У Черкасах ракета Х-101, яку росіяни націлили на місцеву підстанцію, влучила у готель: 11 осіб дістали поранення, шістьох було ушпиталено, але ніби обійшлося без вбитих.

Читайте також: Масований ракетний удар росіян 21 вересня – початок хвилі атак по енергосистемі?

(До слова, компанія PepsiCo знаходиться в офіційному українському списку «міжнародних спонсорів війни», бо вона відновила виробництво та продажі на території Росії. Її продукцію – вона тепер виходить під брендом «рускій подарок» – знаходили на захоплених позиціях росіян: певно, вишестоящіє органи у Москві вирішили помститися за зіпсовані шлунки численних мобіків?..)

Далі, росіяни запустили щонайменше 1 ракету «Іскандер» та 6 ракет С-300 у режимі балістики – схоже, усі поцілили по Харкову та області. Як повідомлялося, один «Іскандер» (однак, не С-300) вдалося збити десь неподалік міста.

А ще росіяни стріляли по Одещині крилатими ракетами «Онікс». Окрім того, що сигнал про відбій повітряної тривоги дали близько 19:08, про цілі ударів не повідомлялося. Пізніше, ввечері Одеса знову потрапила під обстріл з літака Су-34 ПКС; згідно з повідомленнями офіційного Києва, удару було завдано по «рекреаційній інфраструктурі».

У період з 20 по 21 вересня росіяни завдали по Херсонщині близько 20 авіаударів із використанням [плануючих авіабомб] МПК/УМПК. Відомо, що ударів зазнали села Львове (Бериславський район) та Білозерка. Цей «захід», схоже, застав ПС ЗСУ зненацька, бо повідомляли про 6 загиблих цивільних та ще 10 поранених.

….вочевидь, ПС ЗСУ все ще потребують щонайменше 2 додаткових систем МІМ-104 «Patriot» (що вже казати про додаткові IRIS-T та NASAAMs-и...).

Вдень 22 вересня ПС ЗСУ вразили двома ракетами штаб російського чорноморського флоту в Севастополі. Оскільки в російських соцмережах було багато відповідних повідомлень про це (тут одне з типових відео), вишестоящі органи в Москві не змогли не визнати «одну» атаку, але відразу заявили, що збили одну ракету та два безпілотники. За офіційними даними Москви, одна людина загинула... Безумовно, детонації в Севастополі були достатньо сильними, навіть австрійський ORF повідомив про цей удар.

Читайте також: Потужні вибухи, багато швидких: по штабу Чорноморського флоту РФ завдано удару (ФОТО, ВІДЕО)

Я знімаю капелюха перед цією операцією ПС ЗСУ. Я маю на увазі: переграти С-400, підірвати той чи інший ЗРК: «Добре, можна». Але завдання такого удару є приголомшливим – і, безперечно, непростим та не без небезпеки. І так: створюється враження, що головну російську військово-морську базу в Чорному морі захищають підлітки під наркотою, озброєні луками та стрілами…

382793781_10161347069303746_1951491753794839094_n

Том Купер: "На цьому фото чітко видно два удари Storm Shadow по штабу Чорноморського флоту (одна ракета щойно здетонувала, інша – на підході). Але вишестоящі органи в Москві підтверджують один удар, а інший не може бути підтверджений нейтральними джерелами, так каже ORF… Не знаю: можливо, вони обговорюють якусь іншу війну…"

Так що загалом ситуація в Криму вчора була… «досить розривною»… адже українські авіаудари та вибухи, які вони викликали, чули й повідомляли не лише з Севастополя, а й з Красногвардійська, Бахчисарая, Сімферополя, Раздольного, Саків, Миса Фіолента/Козачої бухти… Навіть Керченський міст був закритий для руху вдень.

«Помста» за все це сталася близько 17:30, коли майже на всьому сході України було оголошено повітряну тривогу. Наскільки знаю, пізно ввечері 22 вересня ПКС атакували Кременчук двома... «ракетами» (за офіційним Києвом). Одна була збита, інша влучила у «цивільну інфраструктуру».

БИТВА НА ДОНБАСІ

Куп’янськ-Сватове-Кремінна… можна було б обговорювати це «годинами», я думаю, але «суть» така: російська 1-ша танкова, 6-та та 20-та загальновійськові армії – уся «еліта» ВСРФ (і дещо з 41-го батальйону тільки в районі Куп’янська) – за перші три тижні цього місяця їм узагалі нічого не вдалося. Багато атакували, втрачали ще більше і часто були змушені відступати далі, ніж їхні вихідні позиції. Думаю, таким «відомим» частинам, як 2-га та 4-та гвардійські мотострілецькі, краще б повернутися до проведення першотравневих парадів у Москві… звісно, якщо хтось не вважає «завоювання 200 метрів землі» в районі Синьківки новим рівнем «стратегічного успіху» для Росії...

Росіяни все ще мають серйозну проблему з усвідомленням того, що сталося з трьома їхніми бригадами в районі між Кліщівкою та Курдюмівкою

Бахмут… росіяни все ще мають серйозну проблему з усвідомленням того, що сталося з трьома їхніми бригадами в районі між Кліщівкою та Курдюмівкою (на південь від Бахмута) за останні два тижні. Вони скаржаться на перевагу української артилерії, на касетні снаряди, на те, що вони розгорнуті в радіусі 50 метрів від позицій ЗСУ й тому не можуть їх «обійняти» для власної безпеки), на те, що українці виснажують їх своїми безперервними атаками малих груп, у співпраці зі значною кількістю саперів і хорошою технічною підтримкою, а ще з повітря (так, також з вертольотів ПС ЗСУ: здається, вони влучили погано, кілька російських підрозділів рухаються в контратаку), і на те, наскільки ЗСУ переважають у кількості БПЛА... Та це ж просто несправедливо! …ох вже ці українські бойовики…

Тим часом у Курдюмівці точаться бої, а в районі Озарянівки йде наступ ЗСУ.

Авдіївка та Мар'їнка…. наскільки мені відомо, «новин немає».

УКРАЇНСЬКИЙ КОНТРНАСТУП

Повідомлення росіян із півдня Запорізької області, південного заходу Донецької та південних околиць Бахмута дуже схожі:

Ну, а тепер за напрямками:

Вугледар… На початку цього тижня українці контролювали приблизно дві третини Новомайорського, але їм довелося трохи відступити після серії контратак росіян, що мали потужну підтримку з повітря. Цей район найближче до російських авіабаз далі на південь, і підрозідли ЗСУ це дуже відчувають. Водночас у четвер вранці українці знову зайняли центр… та я не можу підтвердити заяви про повне звільнення цього села чи Новодонецького, які поширилися й ходять колами уже два дні.

Старомайорське-Старомлинівка… Здається, більшість боїв наразі зосереджено довкола Новодонецького, там українці розчищають кілька проходів через російські мінні поля: це село досі розташоване посеред «головного російського мінного поясу», і росіяни надсилають сюди підкріплення ще з червня.

Новопрокопівка-Вербове… За минулі 7-10 днів, попри комбіновані атаки 291-го мотострілецького полку та 104-го полку ВДВ на Роботине, ЗСУ відтіснили росіян від західних (на півкілометра-кілометр) та південних (десь на кілометр) околиць Роботиного, проте на півночі та сході Новопрокопівки українці наразі тримаються за крайні будинки і поки не змогли просунутися далі.

Українські війська захопили більшу частину так званої «лінії Ільчєнкова»

Також українці захопили більшу частину так званої «лінії Ільчєнкова» (це низка міцних російських фортифікацій на північ і на південь від першого протитанкового рову) на сході й південному сході від Новопрокопівки.

…А російська 810-та бригада морської піхоти, схоже, зазнала під Копанями таких втрат, що десь 5-6 днів тому їй довелося відійти назад до Токмака. До того ж, відчувши на власній шкурі кілька обстрілів українськими касетними снарядами, 108-мий полк ВДВ («підрозділ», який, за чутками, «глибоко увійшов у східний фланг українців», на північ від Вербового) почав відмовлятися виконувати накази і наступати, навіть утік із кількох своїх позицій — тож його довелося замінити десантниками 234-го полку…

Щодо Вербового: росіяни облаштували нові величезні мінні поля на півночі й на півдні від села та задіяли тут 387-мий полк ВДВ (44-та дивізія ВДВ), тож українці водночас розміновують проходи і просуваються — насамперед на південь та південний захід від Вербового.

Ще раз спробую «прояснити» кілька речей: основна проблема для ЗСУ на цій ділянці фронту — не російські протитанкові рівчаки, не «зуби дракона» і навіть не величезні мінні поля. Справа не в них. Хоч як дивно це прозвучить: самі по собі такі перешкоди не становлять проблеми — якщо їх не захищають.

Приберіть їх, і вони не заважатимуть.

Але їх щосили захищають, та ще й за допомогою цілого комплексу фортифікацій, у які під зав’язку напхано тисячі росіян. Щоб здолати таке поєднання, потрібно чимало часу — розмінування мільйонів російських мін саме по собі складна і небезпечна справа: значно важче стає, коли під час роботи вас обстрілюють.

Зараз ЗСУ чудово дають собі раду із розмінуванням, знищенням більшості російських вантажівок та броньовиків, які використовують для постачання

Зараз ЗСУ чудово дають собі раду із розмінуванням, знищенням більшості російських вантажівок та броньовиків, які використовують для постачання (саме тому так багато підрозділів ВСРФ скаржаться на нестачу зброї, набоїв, їжі, води тощо).

Також українці вправно нищать машини, які росіяни намагаються використати, щоб побудувати нові укріплення. Але у росіян цього добра ще «тисячі». Не мусить бути навіть тіні сумніву: росіяни продовжать робити все, що тільки зможуть, аби утримати свою «першу» (і єдину) лінію оборони та стримати наступ українців у напрямку Токмака.

Оригінал тут, повний переклад на патерон-каналі Аналітики: переклади і першоджерела

стратегія фронт купер тактика атаки крим

Знак гривні
Знак гривні