Викрадені Росією. Що розповіли в Гаазі українські діти, яких вдалося повернути додому

У Гаазі стартувала інформаційна кампанія BringKidsBackUA, яка має привернути увагу до викрадення дітей. Шестеро дітей з Маріуполя і Харківської області, яких забрали російські військові, а пізніше вдалося повернути до України, приїхали у Нідерланди.

Про це пише BBC Україна.

Дітям від 11 до 17 років. У кожного своя страшна історія. У Гаазі у них велика програма – інтерв’ю іноземним ЗМІ, зйомки у токшоу, спілкування з політиками, виступи на пресконференції.

"Коли ви чуєте ці цифри – 20 тисяч викрадених дітей… Ці цифри – це діти. Це живі люди, ось їхні історії. Ви зараз зможете їх побачити", – каже на пресконференції у Гаазі Маріам Ламберт, співзасновниця нідерландської благодійної організації Orphans Feeding Foundation.

Понад рік Маріам допомагала евакуйовувати родини з дітьми з прифронтових територій. Вона їздила за людьми до Соледара, Бахмута, Куп’янська та Херсона. Останні кілька місяців її організація займається проблемою викрадення дітей. Вони разом з посольством України, омбудсменами привезли у Гаагу дітей, яких викрали.

"Росія насильно вивозить українських дітей. Наша мета – донести світу слова цих дітей, знайти людей, організації, які можуть допомогти повернути дітей додому. Ми хочемо, щоб люди уявили себе на місці батьків, на місці цих родин, чиїх дітей вивезли", – говорить Маріам Ламберт.

ac94b260-57b4-11ee-9d10-f1a6dc137632

На фото: Іван, Вероніка, Кіра, Ілля, Максим, Саша та очільниця МЗС Нідерландів Ганке Брюінс Слот. Фото: Офіс омбудсмана України

Історії дітей

Коли Іллі було дев'ять років, на його очах в оточеному росіянами Маріуполі навесні 2022 року, загинула мама. Хлопчика забрали у лікарню до Донецька.

Зараз Іллі одинадцять. Він сидить навпроти міністерки закордонних справ Нідерландів у Гаазі й розповідає свою історію – що він пережив у Маріуполі, як лікувався, а йому не давали спілкуватися з бабусею й обіцяли знайти нову родину у Росії.

12-річний Саша розповідає журналістам і політикам як його розлучили з мамою у Маріуполі. Як під час обстрілу його поранили в око.

Намагаючись залишити оточений Маріуполь, Сашко з мамою опинилися у фільтраційному таборі. Маму забрали на допит. За Сашком у табір приїхали люди, які представилися службою у справах дітей Новоазовська. Хлопчику пообіцяли, що він побачить маму трохи пізніше.

Але вони не бачилися вже півтора року.

З Маріуполя Сашка відправили до лікарні у Донецьк. Там він випросив у хлопчика у палаті телефон й подзвонив бабусі. Літня жінка подолала багато перешкод, щоб вивезти онука з Донецька.

"Коли повернувся в Україну, я почав цінувати їжу і воду, бо нас в Маріуполі було мало їжі. Ні хліба не було, нічого. Але найбільше я цінував тишу", – згадує війну Сашко.

14-річна Вероніка з Харківщини розповідає керівниці МЗС Нідерландів Ганке Брюінс Слот, що коли почалося вторгнення, вона опинилась в окупації з тіткою. Згодом Вероніку вивезли до Росії та помістили в інтернат у Липецьку. 11 місяців мама дівчинки, Ніна Власова, яка є військовою ЗСУ, намагалася повернути дитину, але її з РФ не відпускали.

"Мене водили на допити, бо моя мама – військова. Допитували, хоча поруч не було мого законного представника", – каже дівчина.

Вона розповідає, що пережила в інтернаті: "Діти там називали мене "Бандерою", глузували. Звинувачували у тому, що через мене їхніх батьків мобілізували. Казали, що я тупа, бо я – українка", – розповіла Вероніка.

Лише у травні 2023 року вона змогла виїхати з Росії. Зараз Вероніка живе з мамою у Києві.

Реакція на почуте

Міністерка була шокована почутим, розповіли ВВС Україна у МЗС Нідерландів.

"Це не по-людськи, те, що росіяни зробили з ними. Ці діти – надзвичайно сильні, бо розповідають це", – заявила Ганке Брюінс Слот журналістам.

Очільниця МЗС пообіцяла, що Нідерланди допомагатимуть у розслідуванні викрадень, підтримуватимуть розголос на міжнародному рівні та будуть добиватися санкцій для росіян, причетних до цього.

Також Нідерланди передадуть Україні набори для тестування ДНК, щоб допомогти ідентифікувати вивезених дітей.

Історії дітей також почули в парламенті Нідерландів. Українська делегація зустрілася з комітетом з іноземних справ.

викрадення дітей воєнні злочини рф гаага війна діти

Знак гривні
Знак гривні