Фільм "Буча" стане частиною нью-йоркського проєкту з протидії російській пропаганді

Завершились зйомки художнього фільму “Буча”. Під час знімального процесу робочі матеріали стрічки були представлені та отримали підтримку на European Film Market Берлінале, кінофестивалі La Biennale di Venezia та Toronto International Film Festival.

А у жовтні фільм стане частиною нью-йоркського проєкту Art against propaganda з протидії російській пропаганді.

5.1.1_5.1.1

Фільм «Буча» – художня драма, сюжет якої заснований на реальних подіях. Головний герой – іноземець, що вирішив боротися зі злом у країні, яка стала для нього домом.

Зйомки стрічки проходили в Київській області в березні та квітні 2023 року та зайняли 28 знімальних днів, а останні кадри були зафільмовані у серпні цього року на горі Говерла. Наразі триває період постпродакшену, а фільм буде готовий до весни 2024 року.

Головні ролі у фільмі “Буча” зіграли відомий польський актор театру і кіно Цезарій Лукашевич (Cezary Lukaszewicz) та зірка українського кіно В'ячеслав Довженко.

DSC_9307

Сюжет кінострічки заснований на подіях, що відбулися у містах Буча, Ворзель та Гостомель під час російської окупації у лютому-березні 2022 року. Фільм розповідає, як громадянин Казахстану Костянтин Гудаускас, який отримав притулок в Україні та проживав в Бучі, допомагає місцевим жителям. З початком російського вторгнення, завдяки своєму казахстанському паспорту, він має можливість проїжджати на окуповану російськими військами територію та вивозити мирних жителів.

DSC_7942

“У нас є дві головні мети. Перша – це протистояти російській пропаганді у всьому світі, – розповідає Олександр Щур, автор сценарію та продюсер фільму “Буча”

"Кіно – це один з потужних інструментів донесення меседжів світу. Якщо хтось думає, що всі у Європі, США знають достеменно, що у нас відбувалось, і вірять тільки нам, то на жаль, він глибоко помиляється. Росіяни вже зняли й показують пропагандистські стрічки “Азовсталь. Освобождение” та “Свидетель” зі своєю версією подій у Маріуполі та Бучі. Є ймовірність, що світ надивиться російських фільмів та прийме їх наративи. Ми маємо доносити істину!

Наша друга мета – вшанувати пам’ять загиблих. Під час роботи над сценарієм ми зустрічалися з усіма героями або родичами загиблих. І перше, що ми питали – чи не проти вони розповісти свою історію для фільму і чи потрібен такий фільм. І всі вони відповідали: “Так, ми хочемо, щоб про це дізнались у всьому світі”.

DSC_9647

8 жовтня робочі матеріали фільму «БУЧА» будуть показані на спеціальній події «Art against propaganda», що пройде в Університетському клубі в Нью-Йорку.

Спеціальним гостем заходу стане Семен Дукач — керівний директор Techstars, також відомий як провідний бізнес-ангел. А співорганізатором вечора та його ведучою стане американська письменниця Мітці Пердю.

Крім того, робочі матеріали фільму будуть представлені для професорського складу в Колумбійському університеті в Нью-Йорку.

протидія роспропаганді війна культура буча

Знак гривні
Знак гривні