"Моральна оцінка всього життя". Що відбувається з мозком людини перед смертю, – дослідження

Вчені провели дослідження, в ході яких спостерігали за мозком людей, які перебували в агонії фактичної смерті. Деякі з цих людей змогли розповісти про те, що вони пережили.

Результати дослідження опубліковані в журналі Resuscitation, повідомляє Live Science.

Вчені виявили, що у мозку деяких пацієнтів із зупинкою серця спостерігалася активність під час серцево-легеневої реанімації (СЛР), навіть якщо їхнє серце перестало битися до години тому.

Дослідники інтерпретують записи мозку, які вони зробили у пацієнтів, які виживали завдяки реанімації, як маркери "усвідомленого, пригадуваного досвіду смерті" – спостереження, яке "ніколи не було можливим раніше", – каже провідний автор доктор Сем Парнія, доцент медицини в NYU Langone Health.

snmup63EcfKmWmSpF93SiU-1200-80.jpg

Фото: Henry King via Getty Images

"Пригадані переживання смерті" – термін, якому Парнія віддає перевагу перед "передсмертними переживаннями" для більшої точності, – були зафіксовані в різних культурах протягом всієї історії людства. Деякі західні вчені раніше відкидали такі історії як галюцинації або сновидіння, але останнім часом кілька дослідницьких груп почали приділяти серйознішу увагу цим явищам як засобу дослідження свідомості та пролиття світла на таємниці смерті.

У новому дослідженні Парнія та його колеги намагалися знайти біологічний слід спогадів про смерть. Вони об'єднали зусилля з 25 лікарнями, переважно у США та Великій Британії. Медичний персонал використовував портативні пристрої, щоб виміряти рівень кисню в мозку та електричну активність, не втручаючись у медичне лікування пацієнтів.

Дослідники також перевіряли свідоме і несвідоме сприйняття, надягаючи на пацієнтів навушники, які відтворювали повторний запис назв трьох фруктів: банана, груші та яблука. З погляду несвідомого навчання, людина, яка не пам'ятає, що чула ці назви фруктів, але яку просять "навмання подумати про три фрукти", все одно може дати правильну відповідь, каже Парнія. Попередні дослідження показали, наприклад, що навіть люди в глибокій комі можуть несвідомо запам'ятовувати назви фруктів або міст, якщо ці слова прошепотіти їм на вухо.

Спочатку медики збирали інформацію про 567 пацієнтів, яким робили серцево-легеневу реанімацію. З них 53 вижили, 28 – дали науковцям інтерв'ю. Також вчені опитали 126 інших людей, які пережили зупинку серця, оскільки розмір попередньої вибірки був замалий. 

Майже 40% опитаних повідомили про певне усвідомлення події, але без конкретних спогадів, а 20% мали пригадування досвіду смерті.

Багато хто з останньої групи описав цю подію як "моральну оцінку" "всього їхнього життя і того, як вони поводилися", – каже Парнія.

Він та його колеги розробили робочу гіпотезу, щоб пояснити свої висновки. У нормі мозок має "гальмівні системи", які фільтрують більшість елементів мозкової діяльності з нашого досвіду свідомості. Це дозволяє людям ефективно діяти у світі, адже за звичайних обставин "ви не могли б функціонувати, маючи доступ до всієї активності вашого мозку", – каже він.

Дослідники припускають, що у вмираючому мозку гальмівна система вимикається. Частини, які зазвичай перебувають у стані спокою, стають активними, і людина, що помирає, отримує доступ до всієї своєї свідомості – "всіх своїх думок, всіх своїх спогадів, всього, що зберігалося раніше", – каже Парнія.

Результати дослідження можуть допомогти вченим краще зрозуміти природу функціонування мозку і передсмертного досвіду під час зупинки серця, вважає лікар інтенсивної терапії Лахмір Чавла, який не брав участі в дослідженні.

Для тих людей, яких, здається, вже не врятувати, каже Чавла, лікарі могли б запрошувати їхні сім'ї прийти попрощатися, "оскільки пацієнт все ще може їх чути".

Здобуті дані також порушують питання про стійкість мозку до кисневого голодування. "Традиційна думка лікарів полягає в тому, що мозок, позбавлений кисню на п'ять-десять хвилин, помирає, – каже Парнія. – Ми змогли показати, що мозок здатний протистояти кисневому голодуванню протягом тривалих періодів часу, що відкриває нові шляхи для пошуку методів лікування ушкоджень мозку в майбутньому".

здоров’я мозок дослідження наука

Знак гривні
Знак гривні