Рада скасувала висновки Держаудитслужби про повернення прибутку оборонних підприємств

Верховна Рада ухвалила постанову №10071, що фактично скасовує висновки Держаудитслужби, згідно з якими прибуток всіх постачальників Міноборони – в тому числі критично важливої для фронту зброї – було розцінено як "збитки держави".

"За" документ проголосували 306 народних депутатів. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив нардеп Ярослав Железняк, передає Цензор.НЕТ.

photo_2023-09-21_11-12-42

Фото: Ярослав Железняк

ДАСУ вимагала повернути 2,5 млрд грн, стверджуючи, що в калькуляції постачальників Міноборони має бути відсутній прибуток як такий. Конфлікт тривав кілька місяців, виробники, профільні асоціації та громадськість скаржились, що українські оборонні підприємства просто банкрутять: виробництво зброї та техніки буде знищено як галузь, а виготовлення зупинено.

Міністерство оборони подало позов до суду, щоб оскаржити висновки Держаудитслужби. Однак навіть офіційні роз'яснення Міністерства економіки, що постачальники Міноборони діяли в правовому полі й отримували прибуток законно, ситуації не покращили.

Ухвалена парламентом постанова №10071 зобов’язала Кабінет міністрів гарантувати виконавцям державних контрактів з оборонних закупівель компенсацію всіх економічно обґрунтованих витрат, а також суми прибутку. Таким чином на законодавчому рівні питання прибутку для всіх постачальників Міноборони остаточно врегульовано.

Ініціаторкою внесення постанови була волонтерка, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова, яка понад чотири місяці докладала зусиль із розв'язання проблеми.

"Нарешті питання прибутку підприємств оборонно-промислового комплексу, прибутки яких Держаудитслужба назвала «збитками держави», вирішено! Дякую кожному, хто віддав свій голос в підтримку цієї постанови. Нарешті здоровий глузд переміг", – написала Ярова на своїй сторінці в фейсбуці.

ВР впк прибуток оборонна промисловість

Знак гривні
Знак гривні