Масований ракетний удар росіян 21 вересня – початок хвилі атак по енергосистемі?

21 вересня російські війська здійснили масовану ракетну атаку по Україні. Повітряна тривога оголошувалася на всій території України. ТЕКСТИ зібрали всю інформацію про черговий ракетний терор росіян.

Як повідомили у Повітряних силах ЗСУ, окупанти випустили по Україні 43 крилаті ракети, 36 з них було знищено.

"Уночі 21 вересня 2023 року близько 3.40 російські окупанти атакували Україну крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55. Усього зафіксовано пуски 43 крилатих ракет із 10 літаків стратегічної авіації Ту-95мс з району західніше Енгельса".

Повідомляється, що ракети росіяни запускали у декілька хвиль. У повітряний простір України вони входили з різних напрямків, постійно змінюючи курс по маршруту.

"В результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із ППО Сил оборони знищено 36 крилатих ракет", – йдеться у повідомленні.

Як заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, унаслідок атаки росіян по Україні у четвер, 21 вересня, постраждали 20 людей, також пошкоджень зазнали 40 будівель.

Ситуація у регіонах

Як повідомив голова МВС Ігор Клименко, у Черкасах внаслідок ракетного удару зруйнована будівля готелю. В результаті виникла пожежа, а також загоряння торговельних павільйонів на ринку.

photo_2023-09-21_07-00-13

Наслідки ракетного обстрілу Черкас. Фото: Ігор Табурець/Телеграм

Начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець повідомив про дев'ять постраждалих. З-під завалів врятовано одну людину.

У Києві в результаті падіння уламків є пошкодження у Дарницькому, Соломʼянському, Шевченківському районах. У Дарницькому районі виникли загоряння. Постраждало сім осіб, зокрема дитина.

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що в Дарницькому районі столиці медики госпіталізували 18-річну дівчину та 9-річну дівчинку з будинку поруч з інфраструктурним обʼєктом, куди впали уламки. У цьому ж районі сталася пожежа на СТО. 

У Шевченківському районі уламки ракети пошкодили газову трубу, у Святошинському були перебої з електрикою, в Голосіївському – вибило шибки в 5-поверхівці.

У Харкові в результаті атаки зруйновано складську будівлю. Постраждало дві особи.

Є влучання та пошкодження також на Рівненщині. Голова Рівненської обладміністрації Віталій Коваль повідомив, що область зазнала кількох ракетних ударів. Є влучання в енергетичну та цивільну інфраструктуру в обласному центрі. Зокрема пошкоджена СТО і п'ять автівок, які були на її території. Без людських жертв. Частина Рівненського району залишилася без електроенергії.

На Київщині в результаті падіння уламків виникли пожежі на території підприємств. Також є пошкодження приватного сектору. Двоє людей поранено. Як повідомляє Telegram-канал Оперативний ЗСУ, У Вишневому внаслідок ракетної атаки РФ знищено завод з виробництва Pepsi.

У Львівській області ворог завдав удару по промисловій зоні, є руйнування та загоряння.

Як повідомив голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, ворог завдав трьох ракетних ударів по території Дрогобича. Два прильоти – по промисловому обʼєкту. Загорівся цех, зруйнована триповерхова будівля складу, є загоряння на площі близько 30 кв.м.

Ще один ракетний удар – по приватному двоповерховому складу. Є загоряння на площі 20 кв.м.

Початок масованих обстрілів енергооб'єктів?

Як повідомив голова правління національної енергетичної компанії Укренерго Володимир Кудрицький, російські ракети 21 вересня вдарили по енергетичних об’єктах.

"Сьогодні окремі енергетичні об’єкти в Центральному та Західному регіоні зазнали пошкоджень в результаті російської масованої ракетної атаки. Енергопостачання в магістральній мережі Укренерго відновлено. Триває заживлення побутових споживачів мережами обленерго", – зазначив він.

За словами Кудрицького, ця атака не застала енергетиків зненацька – підготовка і відновлення енергосистеми не припинялися з кінця минулого опалювального сезону.

"Не можна стверджувати, чи це початок нової масованої терористичної хвилі цілеспрямованих атак по енергосистемі. Енергетики не мають такої інформації і не можуть прогнозувати дії ворога. Але в нас немає ілюзій. Ми читаємо повідомлення ГУР Міноборони і знаємо, що ворог цинічний та жорстокий, всі моральні та правові рамки перейшов давно. Тому ми готуємося до будь-яких можливих сценаріїв", – додав голова правління Укренерго.

ракетний терор РФ обстріли міст масована атака

Знак гривні
Знак гривні