Знищення резервного командного пункту ЧФ РФ у Криму: Storm Shadow вразили ціль, під яку "заточені"

20 вересня Україна завдала нових ударів по окупантах у Криму, які припали на один з військових об'єктів РФ у селищі Верхньосадове. Як пише Defense Express, атаку було здійснено далекобійними ракетами Storm Shadow/SCALP.

Видання зазначає, що Storm Shadow уразив ціль, під яку створювався: резервний командний пункт ЧФ РФ у Верхньосадовому.

"Storm Shadow насправді спеціалізований на ураженні високозахищених об'єктів і навіть підземний командний пункт Чорноморського флоту РФ для нього мало чим відрізняється від особистого бункеру Каддафі, який він знищив у 2012 році", – йдеться у статті.

Проліт крилатих ракет Storm Shadow або SCALP змогли зняти на відео місцеві жителі. На відео з місця подій видно доволі густий дим, який здіймається на горі на північ від Верхньосадового.

Defense Express зазначає, що уражений ЗСУ командний пункт Чорноморського флоту РФ був створений за часи СРСР. В Україні він був відомий під назвою ЗКЦ ОК "ВМС" ЗСУ, в/ч А-2929, й був одним з перших захоплений під час анексії Криму РФ, перейменований у 744-ий Центр зв'язку Командування ЧФ РФ.

Командний центр складається з низки наземних будівель та розвиненої системи антен для забезпечення комунікації із флотом та вищими штабами, а також значної підземної частини.

"Й попри захищеність такого роду об'єкта для Storm Shadow – це ціль, під яку вона створювалась. Річ у тому, що 450-кг бойова частина ракети складається з лідуючого кумулятивного заряду, який утворює отвір та вже основної осколково-фугасної частини, яка вибухає всередині.

І саме Storm Shadow були застосовані одними з перших для ударів по ключових захищених іракських об'єктів у 2003 році, ними били по бункеру Каддафі у 2012 році у Лівії, у 2018 році – по заводу з виробництва хімічних боєприпасів у Сирії, а у 2021 році – по печерному комплексу ІДІЛ в Іраку. Тобто ці ракети дійсно можуть знищувати вкрай захищені об'єкти", – пише Defense Express.

storm shadow втрати ворога атаки крим

Знак гривні
Знак гривні