"Нищення дерева життя". Групи видів тварин зникають з небаченою швидкістю, – дослідження

Групи видів тварин зникають зі швидкістю, що в 35 разів перевищує середню через людську діяльність.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, інформує The Guardian.

Вчені проаналізували темпи вимирання близькоспоріднених видів тварин за останні 500 років і з'ясували, що за відсутності людини їм знадобилося б 18 000 років, щоб зникнути, і темпи їхнього зникнення зростають.

Дослідження показало, що з 1500 року зникло щонайменше 73 групи видів ссавців, птахів, рептилій і земноводних. Через руйнування середовищ існування, кліматичну кризу та нелегальну торгівлю дикими тваринами, прогнозується, що втрати прискоряться в найближчі роки.

1435

Морська свиня вакіта – вид, що перебуває під загрозою зникнення. Фото: Paula Olson/AP

За найгіршим сценарієм, коли до кінця століття зникнуть усі групи видів, що перебувають під загрозою зникнення, темпи вимирання будуть у 354 рази вищими за середній показник за останній мільйон років.

"Поточні загальні темпи вимирання видів у 35 разів перевищують очікувані фонові темпи, що переважали протягом останнього мільйона років за відсутності антропогенного впливу", – йдеться у звіті.

Нове дослідження зосереджується на "родах", множині від слова "рід". Групи видів відомі як рід, таксономічна класифікація, що стоїть вище за види. Наприклад, коні та зебри належать до одного роду, як і собаки, вовки та койоти.

Попередні дослідження скам'янілостей показали, що до впливу людини майже один з 10 000 родів зникав щостоліття. Оскільки існує близько 5400 відомих родів хребетних тварин, за винятком риб, то за таких темпів вимирання один рід зникав би кожні 250 років, зазначається в статті.

Автори дослідження, професор Херардо Себалос і професор Пол Ерліх, раніше виявили, що види вимирають у масштабах, подібних до того, як вимерли динозаври, і попереджають, що ця втрата є загрозою для існування людської цивілізації.

Дослідники кажуть, що це ще один доказ того, що шосте масове вимирання в історії Землі триває і прискорюється.

Хоча твердження про шосте масове вимирання видів заперечується деякими вченими, оцінка стану планети, проведена ООН у 2019 році, виявила, що 1 мільйон видів перебуває під загрозою зникнення через антропогенний вплив на довкілля.

"Таке нищення дерева життя і, як наслідок, втрата екосистемних послуг, що надаються людству біорізноманіттям, є серйозною загрозою для стабільності цивілізації. Потрібні негайні політичні, економічні та соціальні зусилля безпрецедентного масштабу, якщо ми хочемо запобігти цьому вимиранню та його соціальним наслідкам", – йдеться в дослідженні.

"Втрачаючи всі ці види, ми втрачаємо основу планети, на якій існує життя взагалі й людське життя зокрема. Якщо у вас є стіна і ви втратите кілька цеглин, вона не зруйнується, але не буде такою міцною. Якщо втратити багато цеглин, зрештою стіна зруйнується. Комбінація газів в атмосфері, яка дозволяє нам мати життя на планеті, залежить від рослин, тварин і організмів", – сказав професор Себалос з Національного автономного університету Мексики, який очолював дослідження.

Він додав, що з точки зору людини майже неможливо передбачити, які з цих втрат матимуть значний вплив на наш власний вид.

вимирання тварини вплив людини екологія

Знак гривні
Знак гривні