В Україні розглядають перехід на польську модель оподаткування ФОПів, – Гетманцев

Україна розглядає можливість запровадження польської моделі оподаткування фізичних осіб-підприємців.

Про це розповів голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данило Гетманцев в інтерв'ю Новини.Live.

"Часто ми чуємо від бізнесу та експертів пропозиції запровадити оподаткування, як в Європі. Вивчивши приклади декількох країн, ми взяли за зразок польську модель, яка є для нас найбільш близькою. Зараз розглядаємо можливість її імплементації в Україні", – зазначив Гетманцев.

За його словами, єдиний податок в Україні перетворився з інструмента підтримки малого бізнесу на систему ухилення від оподаткування великого і середнього бізнесу.

Гетманцев пояснив, що польська модель оподаткування ФОПів, по-перше, передбачає більший ліміт за операціями — 2 млн євро, тоді як в Україні ліміт становить 7,8 млн гривень.

Крім того, різні види діяльності обкладаються різними ставками податку. Наприклад, торгівля обкладається податком 3%. Низьким податком обкладається виробництво. А податки на послуги становлять від 12% до 20%.

"Наша задача — відмежувати малий бізнес від середнього і великого. Це зараз основна проблема єдиного податку і системи оподаткування малого бізнесу. Ті ж таки РРО необхідні для того, щоб відстежувати перевищення лімітів за операціями ФОПів.

Всі виступають за підтримку малого бізнесу і створення для нього сприятливих умов. Але в жодному випадку не можна робити так, щоб великий і надвеликий бізнес штучно через схеми перетворювався на "малий.

Для прикладу рекомендую відвідати ринок "Столичний". Асортимент шикарний. Величезні павільйони. Комп'ютери, через які продаються товари, надсучасні й, певно, дуже дорогі. А скільки з них видають чек? Жоден! Жоден! Бо це, найімовірніше, контрабандний товар, необлікований. З нього не сплачуються податки. Це великий і середній бізнес. Це не малий бізнес.

У цьому і полягає проблема оподаткування єдиним податком — неможливість розмежувати великий і середній бізнес від малого, коли великий бізнес мімікрує під малий", — сказав Гетманцев.

Голова податкового комітету повідомив, що зараз Міністерство фінансів України спільно з Міжнародним валютним фондом розглядають модель оподаткування, яка "була б цивілізованою, простою, прозорою, зрозумілою і давала можливість підтримувати малий бізнес, а не закривати очі на те, як бавляться з податками великі підприємства".

гетманцев податки польща фоп

Знак гривні
Знак гривні