Хто така Пенні Пріцкер – нова спецпредставниця США з питань економічного відновлення України

Президент США Джо Байден оголосив 14 вересня про створення нової посади – спеціального представника США з питань економічного відновлення України. Очолить новий офіс 64-річна Пенні Пріцкер. ТЕКСТИ розповідають, що відомо про спецпредставницю та чим вона займатиметься.

Джо Байден наголосив, що Пенні Пріцкер називають "досвідченим державним службовцем" і "лідером трансформаційної галузі". До того ж вона має глибокі родинні зв'язки з Україною.

Чим займатиметься Пріцкер

Згідно з офіційною заявою Державного департаменту США, на цій посаді Пріцкер працюватиме з українським урядом, G7, ЄС, міжнародними фінансовими установами, міжнародними партнерами та американським приватним сектором.

"Спеціальна представниця керуватиме зусиллями з формування пріоритетів донорів через координаційну платформу, щоб узгодити їх з потребами України та заохотити міжнародних партнерів до посилення їхньої підтримки України.

Вона також тісно співпрацюватиме з урядом України у процесі інтенсифікації реформ, необхідних для перемоги в майбутньому, відкриття експортних ринків, мобілізації прямих іноземних інвестицій та прискорення економічного відновлення", – йдеться у повідомленні.

У Держдепі США наголошують, що великий досвід роботи в приватному секторі, служба на посаді міністра торгівлі США та глибокі особисті зв'язки з Україною та українською діаспорою роблять Пріцкер унікально кваліфікованою для виконання цього завдання.

"Її роль ґрунтуватиметься на наполегливій роботі Державного департаменту, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства торгівлі та інших відомств, спрямованій на прискорення економічних перетворень в Україні. Вона відіграватиме ключову роль у нашій рішучості зробити так, щоб Україна не лише вижила, а й процвітала", – зазначили у Держдепі США.

New York Times пише, що спецпредставниця планує приїхати в Україну впродовж наступних кількох тижнів, щоб оцінити стан економіки та зустрітися з політичними й бізнесовими лідерами.

Це буде не перший візит Пріцкер в Україну. Раніше вона приїздила у Київ як міністерка торгівлі для оголошення надання Україні кредиту в $1 млрд. Крім того, вона відвідувала село Великі Пріцьки на Київщині, звідки родом її предки.

12dc-Pritzker-qkbh-jumbo

Фото: Drew Angerer/Getty Images

Хто така Пенні Пріцкер

Як пише Forbes Україна, Пенні Пріцкер родом із чиказької родини, яка відома своєю бізнесовою імперією і давнім впливом у Демократичній партії США.

Її брат, Джей Бі Пріцкер, – венчурний капіталіст, який став губернатором штату Іллінойс, його вважають потенційним майбутнім кандидатом у президенти США від Демократичної партії, пише Bloomberg. А їхній батько Дональд – співзасновник готельної компанії Hyatt. 

Пенні є однією з 11 мільярдерів клану Пріцкер і єдина з родини працювала у Білому домі. Згідно з оцінкою Forbes, на 15 вересня 2023 року, власний капітал спецпредставниці США в Україні з питань економічного відновлення становить $3,3 млрд і вона посідає 899-те місце у рейтингу найбагатших людей у світі.

У Пріцкер диплом бакалавра з економіки Гарвардського університету, а ще вона здобула ступінь доктора юриспруденції та магістра ділового адміністрування у Стенфорді.

Вона відіграла одну з ключових ролей у зборі коштів на президентські кампанії Обами у 2008-му, пише The New York Times, та Байдена. У період із червня 2013-го по січень 2017 року була міністеркою торгівлі при адміністрації Обами.

Пріцкер є засновницю і головою PSP Partners, приватної інвестиційної компанії, яка вкладає гроші у нерухомість, хедж-фонди та стартапи. Згідно з профілем Пріцкер на сайті PSP Partners, вона – підприємиця, громадська діячка і філантропиня, у якої понад 30 років досвіду роботи у різних індустріях. 

Протягом своєї карʼєри Пенні Пріцкер була засновницею та співзасновницею різних компаній, серед яких Vi Senior Living (створення й обслуговування громад для заможних пенсіонерів), Parking Spot, Artemis Real Estate Partners і Inspired Capital Partners. Зараз вона входить до ради Microsoft і Icertis, яка займається корпоративним ПЗ, а раніше була членкинею рад Hyatt Hotels Corporation, Wm. Wrigley Jr. Company, Marmon Group і LaSalle Bank Corporation.

Крім того, Пріцкер обіймає посаду голови Harvard Corporation (одна з керівних рад Гарварду і найстаріша корпорація США, яку заснували у 1650-му), ставши першою жінкою на цій посаді. А також входить до Aspen Strategy Group, Aspen Economic Strategy Group і Obama Foundation Board.

Разом із чоловіком, доктором Браяном Тробертом, підприємиця заснувала Pritzker Traubert Foundation, приватну благодійну організацію, яка займається розвитком бізнесового потенціалу родин Чикаго.

«Я переконана, що розвиток надійних бізнесів та інвестування у зростання й інновації – це благородна справа. Щоб успішно і правильно збудувати бізнес, потрібен не тільки капітал і точно не одна людина. Потрібні чудова культура, бачення та команда», – каже Пенні Пріцкер про свій підхід до бізнесу. 

Що каже Пенні Пріцкер про Україну

Своє призначення Пенні назвала особистим шансом.

«Моя сім'я втекла з України наприкінці 1800-х років з Київської області – з території, яку тепер хочуть захопити росіяни. І те, що тепер я отримала можливість допомагати Україні від імені Сполучених Штатів, щоб залишатися незалежною демократичною державою, просуваючись до європейської інтеграції, – це покликання найвищого порядку», – розповіла спецпредставниця в інтерв’ю ЄП.

"В Україні моя сім'я була власниками зерносховищ. Але вони були змушені виїхати звідси через погроми, які відбувалися тоді у царській Росії", – деталізувала родинну історію Пріцкер.

«Я відчуваю величезну емпатію і надзвичайно близькі стосунки з українським народом», – сказала спецпредставниця.

За її словами, вона співпрацюватиме з урядом України, з урядом США і послом США в Україні Бріджит Брінк, та з державами-партнерами.

Пріцкер фокусуватиметься на реформах, що стосуються прозорості та підзвітності відбудови. «Це зміни регуляторного середовища, правоохоронних органів, судової системи, у сфері боротьби з корупцією, управління держпідприємствами тощо», – пояснює Пріцкер.

«Іншою важливою частиною моїх повноважень є робота з приватним сектором. Я прагну переконати компанії в різних секторах економіки – в енергетиці, транспорті, логістиці, сільському господарстві, виробництві критично важливих матеріалів та ІТ-технологіях – інвестувати в Україну. Треба, щоби бізнес зрозумів, що зараз є можливості для інвестицій в Україну», – наголошує спецпредставниця.

інвестиції пріцкер відбудова України україна-сша реформи

Знак гривні
Знак гривні