Том Купер: спільна «кримська вечірка» СБУ та Повітряних Сил ЗСУ вдалася на славу

У свіжому звіті за 15 вересня військовий експерт Том Купер аналізує оперативну ситуацію на фронті й тішиться із вдалих операції СБУ і ПС ЗСУ у Криму.

БИТВА ЗА ДОНБАС

Бахмут… південь… схоже, російська 8-ма ЗВА – у великій біді, бо минув іще один день – і досі нема звістки про їхні контратаки на відрізку від Кліщіївки (на півночі) до Курдюмівки (на півдні). Коли таке стається, це свідчить, що в росіян скінчилися резерви. Отже, ЗСУ продовжили роботу зі звільнення залишків останнього з двох названих сіл – і збору розкиданих залишків 72-мої МСБр (хто залишився живими): схоже, цю бригаду за останні 7–10 днів було повністю знищено (як повідомляють, вбили навіть командира).

Не можу не визнати доволі іронічним той факт, що українському генштабу та 3-й штурмовій бригаді знадобилося «зо два тижні» на те, щоб (вчора) офіційно оголосити очевидне: Андріївку – тобто, залишки цього села – було звільнено.

Поза сумнівом, останні бої за Андріївку були ВКРАЙ жорсткими. Просто для прикладу: росіяни кинули в бій «за Андріївку» не лише всі залишки 72-мої МСБр, але і 57-му МСБр, 1307-й МСП та 102-й МСП (зі складу 150-мої МСД). Всіх-всеньких відправили на захист позицій у цім селі – аж до командирів рот, батальйонів та полків. В результаті було вбито начальника розвідки 72-мої МСБр та трьох російських комбатів, двох комбатів взято у полон; також було вбито майже всіх командирів рот, а також у полон було взято десятки солдатів. Якби вам була цікава моя думка, 72-га МСБр припинила існування – навіть за російськими стандартами.

Авдіївка… На жаль, передбачення і повідомлення підтвердилися, і росіяни нагромадили під Опитним так багато підкріплень, що український наступ на це село довелося зупинити. Однак усі російські контратаки в цьому районі було відбито, тобто українці надійно утримують позиції.

УКРАЇНСЬКИЙ КОНТРНАСТУП

Старомлинівка… У попередніх дописах я вже згадував, що змін тут небагато, хіба що в районі Приютного, де росіяни відновили контроль над селом і відтіснили ЗСУ на північ. Практично немає новин із Новодонецького (хіба та, що село «атакують із трьох боків»), тим часом українці повідомляють, що відкинули 131-ший і 1466-тий мотострілецькі полки до південних меж Новомайорського.

379339637_10161331867388746_8818482103525470176_n

Карта: Том Купер

Роботине… Протягом двох минулих тижнів росіяни — масовано — перекидали підкріплення для своїх підрозділів у цьому районі. Загалом, їхня лінія оборони тепер складається з двох ліній: на першій стоять свіжі підрозділи (переважно ВДВ), а на другій — пошарпані/розбиті відділки.

Щільність розташування у росіян десь така, яку мали ЗСУ в районі Бахмута минулої зими. Крім того, росіяни постійно контратакують підрозділи українців, які просуваються всередину Новопрокопівки — і з південного заходу, і зі сходу.

Не дивно, що за минулі кілька днів ЗСУ майже не просунулися: власне кажучи, цими днями українці зосереджено стабілізували позиції на північних околицях Новопрокопівки та Вербового, а потім брали під вогневий контроль дорогу, яка сполучає ці два села. Проте, на жаль, вони не встигли захопити висоти 162, 166 і 167 до прибуття російських підкріплень.

Інакше кажучи: присутність 7-мої та 76-тої дивізій ВДВ дається взнаки досить помітно. Тож ми знову повертаємося до ситуації, коли знадобиться чимало терпіння, розвідки й бомбардувань, щоб припинити російські контратаки, і водночас ударів по російських польових фортифікаціях, поєднаних із просуванням піхоти.

Щоразу, коли українці захоплюють російські позиції, розпочинається стрімке «змагання»: хто швидше доправить підкріплення в цю точку на полі бою. Коли українцям вдається це зробити, вони «наступають», коли ні — все навпаки, їхнім штурмовим групам доводиться відступати (як це сталося у Вербовому). Саме тому зараз мапа на вигляд «не дуже відрізняється» від мапи станом на 31 серпня — і, думаю, певний час так воно й зоставатиметься.

379404458_10161331867368746_3987984186675372980_n

Карта; Том Купер

До речі, судячи з повідомлень про нещодавно захоплене російське обладнання, 76-та дивізія ВДВ, схоже, використовує на полі бою найновішу версію російської автоматичної системи управління тактичного рівня (АСУТР). Вона використовує мобільні комплекси супутникового зв’язку СНАРК-100Р (українці порівнюють їх із системою «Старлінк»).

Емм… Мало не щогодини з’являються нові й нові повідомлення про атаки на (російські) судна в Чорному морі за допомогою українських морських дронів.

Тільки за минулі 72 години українці, напевно, за допомогою крилатих ракет «Storm Shadow», завдали удару і пошкодили:

— великий десантний корабель «Мінськ» (цей точно можна «списувати»);

— дизель-електричний підводний човен «Ростов на Дону».

А також, усі за допомогою дронів:

— патрульний корабель «Аскольд»;

— патрульний корабель «Биков»;

— патрульний корабель «Котов»;

— малий ракетний корабель «Самум».

Ходять чутки про чотири десятки загиблих і півсотні поранених — і це лише за минулий вечір…

…Додайте це до повного знищення 72-гої мотострілецької бригади (4.000 особового складу загинули, поранені, зникли безвісти або полонені протягом літа).

Як на мене, «гарне завершення» спільної «кримської вечірки» СБУ та Повітряних Сил ЗСУ, що відбулася за минулі кілька днів…

Оригінал тут, повний переклад на патреон-каналі Аналітика: переклади і першоджерела.

стратегія тактика фронт купер

Знак гривні
Знак гривні