Російська пропаганда заполонила телебачення і соцмережі Італії: які наративи просуває Кремль, – дослідження

“Перевернута реальність” та проросійські виступи, наповнені підміною понять про війну Росії проти України (у тому числі про роль США) заполонили значну частину телевізійного простору Італії та поширюються місцевими лідерами думок у соціальних мережах.

Такі підсумки дослідження проєкту “Дезінформація та активні заходи: прокремлівські стратегічні наративи в Італії” презентував Луїджі Серджіо Джермані.

Луїджі Джермані – науковий директор Інституту соціальних наук і стратегічних досліджень Джино Джермані. Він є експертом із внутрішньої та зовнішньої політики Росії, який вивчає стратегії гібридної війни, організовану злочинність та російські спецслужби.

Як інформує Голос Америки, Джермані виступив 14 вересня під час зустрічі “Брехня, пропаганда і дезінформація: вплив на перемогу України”, організованої Фундацією Україна – США.

Окрім неправдивої інформації про причини російської війни, італійські ЗМІ та соцмережі поширюють дезінформацію із трактуванням подій в Україні не як військової агресії Росії, геноцидної війни, а як “агресії Заходу проти Росії”, каже Джермані.

“Отже, реальність перевернута з ніг на голову. Ці неправдиві наративи, наприклад, ніби НАТО чи США прагнуть знищити Росію, поширюються в Італії величезною кількістю впливових осіб”, – констатує експерт.

Серед поширювачів такої дезінформації – професори університетів, колишні військові, ексдипломати. Вони, за словами експерта, регулярно з'являються у телеефірі й невпинно повторюють ці прокремлівські наративи.

Також, за словами експерта, італійці, що тим чи іншим чином підпали під вплив Росії, поширюють дезінформаційні наративи, буцімто Італія “не має реального суверенітету через ЄС і НАТО”, “є рабом США або НАТО”, далі йдуть “лякалки” про міграцію, яку називають “вторгненням, що становить загрозу Європі і, мовляв, керується елітами, як Сорос чи ЦРУ, чи іншими фігурантами такої легенди”.

А війну Росії проти України подають ніби-то намаганням зі сторони США “розсварити Європу та Росію”, хоча жорстоку війну здійснює саме Росія, яка без провокації вторглася до незалежної України, нагадує експерт.

За словами Джермані, Кремль “дуже добре вміє читати динаміку складних питань у суспільствах різних країн” та використовує проблемні питання для розхитування ситуації, щоб скористатися цим у своїх інтересах.

Учасники дискусії у Вашингтоні застерегли: дезінформація є лише одним із компонентів багатовимірної стратегії нападу з боку Росії на західні демократії. Іншими компонентами також є кібератаки, підтримка антисистемних та екстремістських рухів, корупція і підкуп посадовців чи науковців, намагання втрутитися у вибори та інші злочинні методи.

Щодо вербування Росією лідерів думок у Європі та США, то Луїджі Джермані навів приклад, коли ФБР викрило групу шпигунів у США. Так, Департамент юстиції США звинуватив співробітників російської розвідки у змові з метою використання американців як агентів російського уряду. Підсудні намагалися посіяти розбрат, поширюючи проросійську пропаганду, та втручатися у вибори до США.

Кримінальну справу було порушено зокрема щодо громадянки Росії Наталії Бурлінової, яка у США “використовувала відданість академічних і дослідницьких установ вільному обміну ідеями з метою просування російських інтересів”.

Відповідно до свідчень під присягою у ході кримінальної справи з'ясувалося, що Бурлінова вербувала громадян США з академічних і дослідницьких установ для поїздки в Росію за програмою публічної дипломатії “Знайомство з Росією”, фінансованої російським урядом.

Далі Бурлінова повідомляла співробітнику ФСБ про окремих громадян США, які “позитивно ставляться до Росії і готові продовжувати співпрацю”.

За інформацією Джермані, Бурлінова активно діяла і в Італії.

Такою “м’якою дипломатією” росіяни виявляють молодих лідерів на заході та запрошують їх відвідати Росію. Це довгостроковий підхід до формування групи впливу на Заході з розрахунку, що у майбутньому ці молоді діячі стануть лідерами у своїх країнах та проводитимуть проросійську політику, каже італійський експерт.

дезінформація інформаційна війна російська пропаганда італія

Знак гривні
Знак гривні