Європа, а не США, зараз є найбільшим донором України, – дослідження

Згідно з останнім аналізом Ukraine Support Tracker – проєкту Кільського інституту світової економіки (IfW), який відстежує міжнародну підтримку України, Європа суттєво обігнала Сполучені Штати в обсягах зобов’язань надання допомоги Україні.

Про це повідомив директор дослідницького центру Кільського інституту й керівник аналітичної групи Ukraine Support Tracker Крістоф Требеш.

"Нове оновлення нашого трекера підтримки України. Головна новина: Європа випереджає США з великим відривом (загальний обсяг ЄС зараз вдвічі перевищує обсяг США). Якщо додати Велику Британію, Норвегію, Швейцарію, то зобов'язання США складають лише 45% від європейських (70 млрд євро проти 156 млрд євро). Це значна зміна порівняно з першим роком війни", – зазначив Требеш.

Він пояснив, що ключовою подією є перехід до багаторічних пакетів допомоги в Європі. Євросоюз оголосив про виділення у своєму бюджеті 50 млрд євро на підтримку України, які буде надано в період з 2023 по 2027 рік, що робить його найбільшим донором.

F5aU6dXXcAAwJhU

Інфографіка: Ukraine Support Tracker

На додаток до нових зобов'язань на рівні ЄС, окремі європейські країни взяли на себе нові важливі багаторічні зобов'язання, зокрема, 4-річний пакет військової підтримки Німеччини на суму 10,5 млрд євро (2024-2027 рр.) та норвезька "Програма підтримки Нансена" на суму 6,6 млрд євро протягом 5 років. Додаткові багаторічні пакети зобов'язались надати Данія, Велика Британія, Швейцарія, Швеція, Португалія і Литва.

Окрім цих багаторічних планів, Ukraine Support Tracker перераховує нові короткострокові зобов'язання Європи, зокрема, Німеччини на суму 619 млн євро та Великої Британії на суму 286 млн євро.

"Вражає, як швидко Європа перейшла до нової та суттєвої багаторічної програми підтримки України. Вперше Сполучені Штати зараз відстають з великим відривом, зокрема через те, що за останні місяці не було жодних значущих нових зобов'язань з боку США. Подвоєння допомоги ЄС є помітним зрушенням у порівнянні з першим роком війни, коли США явно лідирували", – каже Крістоф Требеш.

За словами Требеша, за обсягом двосторонньої допомоги у відсотках від ВВП Норвегія посідає перше місце, за нею йдуть країни Балтії.

F5aOnjvXsAAPIkV

Інфографіка: Ukraine Support Tracker

Требеш також відзначає посилення ролі Німеччини як одного з найбільших донорів України.

"Щодо Німеччини я був дуже критичним у минулому, але вона стала великим і надійним донором, включно з новим військовим пакетом у розмірі 10 млрд євро. Загальна сума обіцяної допомоги зараз становить 51 млрд євро (10 млрд євро короткострокової та 10 млрд євро довгострокової допомоги на двосторонній основі, 17 млрд євро – частка допомоги ЄС + 14 млрд євро для біженців). Це недалеко від США (70 млрд євро).

Щодо важких озброєнь (танків, гаубиць, РСЗВ тощо), то на Німеччину зараз припадає майже половина всіх зобов'язань ЄС (47% від загальної кількості поставлених і обіцяних країнами ЄС озброєнь, за нашими оцінками)", – зазначає експерт.

F5aR5uRWcAAD9NS

Інфографіка: Ukraine Support Tracker

Дослідження Ukraine Support Tracker охоплює 41 країну, зокрема країни-члени ЄС, інші члени G7, а також Австралію, Південну Корею, Туреччину, Норвегію, Нову Зеландію, Швейцарію, Китай, Тайвань, Індію та Ісландію.

допомога Україні союзники україни дослідження

Знак гривні
Знак гривні