ЗСУ отримали нову версію ПТРК "Стугна", розроблену за досвідом війни проти Росії

Сили оборони України застосовують нову версію протитанкового ракетного комплексу “Скіф-М”, також відомого в збройних силах як “Стугна”.

Про це на польській оборонній виставці MSPO-2023 повідомив представник ДККБ “ЛУЧ”, інформує Мілітарний.

За словами виробника, збройні сили України вже отримують модернізований варіант ПТРК “Скіф-М”. Він був розроблений конструкторським бюро у 2022 році за досвідом війни проти Росії.

FB_IMG_1694600475237-e1694603014459

“Скіф-М”/”Стугна” на виставці IDEX-2023. Фото: КБ «Луч»

Оновлений комплекс отримав низку покращень, що стосувались пускової установки. Так, було суттєво полегшено триногу, установка отримала нові пристрої повороту та піднесення та кращі акумулятори живлення.

Зокрема, комплекс отримав новий полегшений пульт дистанційного керування зі новими більш комфортними органами управління польотом ракети.

Також ПТРК отримав новий модуль прицілювання та наведення ПН-У, до складу якого на прохання українських військовослужбовців було інтегровано лазерний далекомір.

Досвід, отриманий під час бойових дій в Україні, показав низький ризик виявлення опромінення лазерним далекоміром, оскільки російські війська мають дуже обмежену кількість бойових машин із відповідними системами захисту.

Оновлений ПТРК здатен застосовувати усю наявну номенклатуру керованих ракет сімейства РК-2, що застосовувались базовим комплексом. Серед них 130-мм ракети з дальністю ураження у 5000 метрів та тандемною бойовою частиною, що здатна пробити до 800-мм гомогенної броні, а також їх більш потужна 152-мм версія, що здатна пробити до 1100-мм броні за динамічним захистом.

Вперше нова версія українського ракетного комплексу була представлена публіці в лютому 2023 року на виставці IDEX-2023 в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Дивіться також: "Танк – непростий звір". Чорновол показала, як знищує техніку окупантів за допомогою "Стугни" (ВІДЕО)

модернізація українська зброя стугна

Знак гривні
Знак гривні