"Емоційно я готовий до тривалої війни". Як змінилася риторика Зеленського щодо швидкої перемоги

Президент України Володимир Зеленський заявив, що він та його команда мають бути готовими до тривалої війни Росії проти України.

Про це він сказав в інтерв’ю The Economist.

«Я маю бути готовий, моя команда має бути готова до тривалої війни, і емоційно я готовий», – сказав Зеленський.

За словами Зеленського, деякі партнери можуть сприйняти нещодавні труднощі України на полі бою як привід для того, щоб примусити її до переговорів з Росією, але «це поганий момент, оскільки Путін бачить те саме».

11002ef9407901c4f2264956fa82c584_1692111372_extra_large

Фото: ОП

Зеленський зазначає, що російський диктатор Путін прагне виснажити Україну, але Росія сама є крихкою.

Путін "не розуміє, що в довгій війні він програє. Тому що не має значення, що його підтримують 60% чи 70% [росіян]. Ні, програє його економіка".

У міру того, як Україна посилюватиме свої удари всередині Росії, росіяни почнуть ставити незручні запитання про нездатність їхньої армії захистити їх, "тому що наші безпілотники будуть приземлятися", каже Зеленський.

Водночас президент належно усвідомлює ризики для України, якщо Захід зупинить економічну підтримку. Оскільки деякі з західних союзників, включно зі США, проводять вибори наступного року, Зеленський знає, що зберегти підтримку буде складно, особливо за відсутності значного прогресу на фронті, йдеться у публікації The Economist.

Видання пише, що Зеленський висловився щодо підтримки України з боку західних партнерів досить лаконічно й прямо: «Якщо ви не з Україною, ви з Росією, а якщо ви не з Росією, ви з Україною. І якщо партнери нам не допоможуть, значить, допоможуть Росії перемогти. Це все», – заявив він.

Зеленський також сказав, що якщо Путін сподівається, що перемога Дональда Трампа на президентських виборах у США у 2024 році принесе йому перемогу, він помиляється, адже Трамп «ніколи» не підтримає Путіна.

«Сильні американці так не роблять» – наголосив Зеленський.

Він також очікує, що Джо Байден продовжить курс на підтримку України, якщо його переоберуть, адже у США навряд чи хочуть «другий Афганістан».

Зеленський вважає, що переконати уряди західних країн у тому, що вони на правильному боці у війні Росії проти України – це підштовхнути їх через засоби масової інформації. Саме громадська думка спонукала політиків збільшити постачання зброї в Україну у перші дні війни, і зменшення цієї допомоги може розлютити не лише українців, а й західних виборців, які почнуть запитувати, для чого були докладені ці зусилля, сказав він.

«Народ не пробачить (своїм лідерам – ред.), якщо вони втратять Україну», – стверджує Зеленський.

Президент України пояснює, що повільний темп контрнаступу відображає надзвичайний рівень небезпеки, з якою стикаються українські війська. Відвоювання території має бути збалансоване зі збереженням якомога більшої кількості життів, наголошує Зеленський.

Він каже, що перемога не прийде "завтра чи післязавтра". Але це не якась фантастична мрія. Україна заслуговує на перемогу, і Захід має її підтримати. Російська армія втрачає "багато людей" і перекидає свої резерви, щоб зупинити український наступ, наголошує український президент: "Це означає, що вони програють".

Зеленський відкидає ідею компромісу з Путіним. Війна триватиме "доти, доки Росія залишатиметься на українській території", каже він. Угода, досягнута шляхом переговорів, не буде постійною. Російський президент має звичку створювати "заморожені конфлікти" на кордонах Росії (наприклад, у Грузії) не як самоціль, а тому, що його метою є "відновлення Радянського Союзу".

Ті, хто вирішує розмовляти з людиною в Кремлі, "обманюють себе", так само як західні лідери, які підписали угоду з Адольфом Гітлером у Мюнхені в 1938 році лише для того, щоб спостерігати за його вторгненням у Чехословаччину. "Помилка не в дипломатії. Помилкою є дипломатія з Путіним. Він веде переговори лише з самим собою".

Згортання допомоги Україні лише затягне війну, стверджує Зеленський. І це створить ризики для Заходу. Неможливо передбачити, як мільйони українських біженців у європейських країнах відреагують на те, що їхню країну покинули.

«Тривала війна на виснаження означала б роздоріжжя для України. Країна втратить ще більше людей, як на лінії фронту, так і в еміграції. Це вимагатиме "повністю мілітаризованої економіки".

Уряд повинен буде запропонувати цю перспективу своїм громадянам, каже Зеленський, не уточнюючи, як саме; новий суспільний договір не може бути рішенням однієї людини. Майже через 19 місяців війни президент каже, що він "морально" готовий до змін. Але він обговорить цю ідею зі своїм народом лише тоді, коли слабкість в очах його західних прихильників стане "трендом". Чи настав цей момент? «Ні, ще ні, – каже Зеленський. – Слава Богу», – підсумовує статтю The Economist.

риторика зеленський війна на виснаження перемога україни

Знак гривні
Знак гривні