Том Купер: артилерія росіян застаріла, недостатньо маневрова і зазнає великих втрат від вогню ЗСУ

Австрійський військовий експерт Том Купер у звіті за 9 вересня аналізує перебіг повітряної війни й оперативну ситуацію на фронті.

375866668_652797677033314_4812283536046586841_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

ПОВІТРЯНА ВІЙНА

Російський загоризонтний радар «прєдєл-Е» насправді зазнав удару (напевно з HIMARS/MLRS) під час використання десь на південному узбережжі Херсонської обл. Кажуть, це була єдина робоча система такого штибу.

Вранці 8 вересня однією балістичною ракетою «іскандер-М» було завдано удару по Кривому Рогу. Поранення дістало 72 особи, пошкоджено 79 будинків, 1956 квартир і 52 автівки. Росіяни заявляють, що цілили у місцевий відділок поліції.

І знову: такі атаки чітко вказують на те, що ПС ЗСУ досі критично бракує (західних) систем ППО: Київ і Одеса зараз, схоже, убезпечені, але якщо йдеться про ділянки трохи південніше тієї-таки Одеси – на кшталт порту Ізмаїл – то вони вже не мають захисту.

Те саме стосується й міст на кшталт Кривого Рогу (що вже казати про інші міста, ближчі до лінії фронту – Дніпро, Запоріжжя тощо)… І в той самий час один тільки Пентагон «сидить» на купі з 1000 пускових установок Patriot (і бог-зна-скількох ракет до них) і міркує про виведення їх з експлуатації (тобто, знищення), а ще, раптом, вони довідалися про те, що запаси ракет ATACMS значно перевищують попередні оцінки (дякуємо американським платникам податків…).

Остання серія БПЛА «шахед», випущена росіянами вранці 8 вересня – мала 20 дронів: українці заявили про збиття 16 [в ніч з 9 на 10 вересня росіяни запустили 32 дрони, було збито 25 – ред.].

Згідно з повідомленнями у соцмережах, більшу частину бортів (9 Су-34 та СУ-30СМ) і гелікоптерів (4 Мі-8 та 7 Мі-24) ПКС було виведено з Білорусі. Логічно, бо ж там їм робити нема чого. Тепер, коли минуло вже 17 місяців війни, ПКС відчуває критичну нестачу робочої авіації (а бази їхні заповнюються неробочими бортами на кшталт Су-34 з фотографії нижче, який не має двигуна, але прикритий шинами для захисту від українських БПЛА).

Насправді мене здивувало хіба те, що у повідомленні не згадувалися літаки МіГ-31К: адже «Кинджали», носіями яких вони є, виявилися неефективними у боротьбі із цілями під захистом систем Patriot PAC-2/3. Тож я гадав, що їх пересунуть на південь, та використовуватимуть проти… еммм, таких міст як Дніпро чи Запоріжжя…

Вчора вночі український БПЛА влучив у якийсь промисловий об’єкт у Курську. Вчора ж українці розповіли про свою найновішу розробку – БПЛА великого радіуса дії «Морок». Його дальність польоту мала б складати близько 800 км.

До речі, у The Telegraph повідомляли, що літаки EF-2000 «Typhoon» зі складу Британських королівських повітряних сил тепер патрулюють небо над Чорним морем з метою захисту торгових суден, що перевозять українське зерно. Наскільки мені відомо, ця схема працює з двох причин: кораблі завантажують у порту Ізмаїл, а тоді вони рухаються на південь румунськими територіальними водами. І позаяк Румунія – член НАТО, росіяни не ризикують атакувати кораблі, що пливуть територіальними водами альянсу.

… а це означає от що: насправді ті британські «Тайфуни» роблять те саме, що й робили – разом з іншими літаками НАТО – останні 19 місяців: обороняють румунське небо (а тепер – і води також).

376820004_653057167007365_5396208111050222119_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

БИТВА ЗА ДОНБАС

Куп’янськ – Сватове – Кремінна… вже десь два-три дні триває великий російський наступ з Сергіївки та Ковалівки на західному та південно-західному відрізку (ділянка між Надією на півночі та Новоєгорівкою на півдні). Цей наступ дістає величезну підтримку артилерійським вогнем, а участь у ньому бере десь дюжина російських штурмових груп. Поки що напевне можна сказати хіба, що ті штурмові групи зазнали великих втрат – здебільшого в БМП, але й у танках також.

Кліщіївка... У вчорашньому звіті я згадав про контратаку російської 61-шої бригади морської піхоти й підкріплень (вочевидь, командував усіма генерал-майор Селівестров, якого «вишестоящі органи» спершу відправили у відставку, а потім повернули на посаду). Ця контратака відбулася десь тиждень тому, і за наявною інформацією (станом на 7 вересня), закінчилася плачевно — для росіян. Тобто 61-шу розгромили — переважно артилерійськими снарядами DCIPM 26-тої артилерійської бригади ЗСУ і мінометним вогнем інших підрозділів, розташованих на тому відрізку фронту. На додачу пошарпану 61-шу з північно-західного флангу атакувала ще й 3-тя штурмова бригада нацгвардії. Не дивно, що кому вдалося вижити, ті просто повтікали (дорогою потрапивши під ще більший вогонь української артилерії та мінометів, а тоді ще й потрапили в руки піхоти 3-тьої штурмової.

Є й ще кращі новини: схоже, росіян так покришили, що українцям вдалося встановити додаткові «плацдарми» на схід від залізничного насипу. Два з них оточують із флангів росіян, які досі тримаються під насипом на схід від Андріївки. (Втім, треба визнати, що українці справді втратили тут кілька машин, зокрема щонайменше два БМП і два БТР М113).

Є також інформація, що росіяни відійшли з Курдюмівки — ба навіть кажуть про звільнення цього села (розміщеного далі на південь). Але почекаємо на підтвердження.

«Для протоколу»: осердя російської військової доктрини — «активний захист», але їхня артилерія (зараз це переважно застарілі буксировані установки), недостатньо маневрова і зазнає великих втрат від українського контрбатарейного вогню (наприклад, тільки вчора повідомлялося про знищення ЗСУ щонайменше 36 артилерійських установок ВСРФ). За таких умов російські контратаки просто приречені на поразки. Так, час від часу вони завдають ЗСУ втрат і проблем, але й спрощують українцям роботу: наступаючи, росіяни підставляються під український вогонь...

УКРАЇНСЬКИЙ КОНТРНАСТУП

ЗСУ зараз намагаються розширювати безпечні проїзди через рясно засіяні російськими мінами поля. Масштабні роботи з розмінування тривають по всій Україні, де були бойові дії, адже щодня люди калічаться (і навіть гинуть) від російських мін. Розширення безпечних проїздів — критично необхідна робота для налагодження нормального забезпечення військ, що воюють на південь від великих російських мінних полів.

Новомайорське-Новодонецьке... Новодонецьке, схоже, ЗСУ оточили з трьох боків, але вперед майже не просунулися. Кажуть, обидва села перебувають під масивними артилерійськими обстрілами.

Новопрокопівка... ЗСУ, найімовірніше, зайшли на північні та східні околиці села («знову»), але наступ іде не «прямо», його зосереджено на сході й півдні від села: тут українці з заходу і півдня наближаються до висоти 166.

Оригінал тут, повний переклад на патреон-каналі Аналітика: переклади і першоджерела.

повітряна війна фронт перебіг війни купер тактика

Знак гривні
Знак гривні