Як розвідка США оцінює ймовірність прориву ЗСУ ешелонованої оборони окупантів до кінця року

Директор аналітичного відділу Розвідувального управління Міністерства оборони США (DIA) Трент Мол в інтерв'ю The Economist оцінив прогрес контрнаступу ЗСУ та ймовірність прориву оборони російських окупантів до кінця року.

Він каже, що прорив ЗСУ першої з трьох оборонних ліній Росії є дуже значним.

Водночас Мол визнає, що американські та українські посадовці не змогли оцінити глибину російської оборони і те, наскільки важко Україні буде "пробити" її за допомогою бронетехніки.

"Українські генерали розповіли газеті "Гардіан", що 80% зусиль Росії було спрямовано на розбудову першої та другої лінії оборони. Але Трент Мол застерігає, що основна частина російських підкріплень залишається на третій лінії", — пише The Economist.

375196446_650808527232229_7483295574329175564_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Видання нагадує, що протягом останніх тижнів американські офіційні особи в приватних розмовах критикували українське командування за його військову стратегію. Зокрема, за рішення розгорнути досвідчені підрозділи на сході навколо Бахмута, а не на ключовій осі на півдні.

Натомість, пише британський тижневик, Трент Мол не доєднався до хору американських критиків. "Можна сперечатися про те, чи розгорнули українці таку тактику, яка, як ви сподіваєтеся, дозволила б їм досягти більш агресивних успіхів за коротший час", — каже він.

Аналітик розвідки США зазначає, що важливішими є дві критичні змінні: український запас боєприпасів, життєво важливий для підтримки артилерії, яка забезпечують просування, і погода, яка стає вологішою восени.

Водночас Мол наголошує, що російський генерал Сергій Суровікін, який створював оборонні рубежі, а також ватажок ПВК Вагнера Євген Пригожин, найманці якого досягли найбільш відчутних результатів за останній рік, вибули з поля бою, оскільки перший звільнений, а другий загинув в авіакатастрофі.

Трент Мол каже, що нещодавні успіхи України є "значними" і дають її силам "реалістичну можливість" — якщо говорити мовою розвідки, то з ймовірністю 40-50% — прорвати решту російських рубежів до кінця року. Але він попереджає, що обмеженість боєприпасів і погіршення погоди перетворюють це на "дуже складне" завдання.

Читайте також: Як правильно читати звіти розвідок, пояснення ключових слів – The Economist

Навіть за відсутності прориву цього року, у розвідці США помірковано впевнені, що якщо Україна зможе розширити виступ навколо Роботиного, утримати свої позиції й продовжити постачання боєприпасів, вона буде добре підготовлена до нового прориву в 2024 році.

контрнаступ зсу оборона окупантів розвідка сша

Знак гривні
Знак гривні