Які практичні уроки варто засвоїти з контрнаступу ЗСУ: новий звіт RUSI

У свіжому звіті британського Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) експерти Джек Вотлінг та Нік Рейнольдс оцінюють тактику, застосовану під час українського контрнаступу, і адаптацію до неї росіян.

"Обов'язковою умовою будь-якої наступальної операції є вогневе домінування. Це досягається за рахунок придушення контрбатарейних можливостей російських гармат і наявності високоточних і далекобійних артилерійських систем.

Забезпечення стійкості цієї переваги шляхом належного фінансування виробництва боєприпасів і запасних частин для об'єднаного артилерійського парку має вирішальне значення", – пишуть у висновках експерти.

372834895_649857123994036_3117527833003353537_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Вони також зазначають, що хоч Україна і зазнає значних втрат техніки, але конструкція бойових броньованих машин, що постачають міжнародні партнери, запобігає тому, щоб це призводило до великої кількості загиблих військовослужбовців.

"Життєво важливо, щоб українські захищені транспортні засоби можна було відновити, відремонтувати і підтримувати в робочому стані. Це також вимагає зосередження на промислових потужностях і консолідації парку", – наголошують аналітики RUSI.

У звіті йдеться про те, що під час літнього контрнаступу свідомо сплановані тактичні дії дозволили українським військам зайняти російські позиції з невеликою кількістю втрат. Однак, наголошують Джек Вотлінг та Нік Рейнольдс, такий підхід є повільним, з просуванням приблизно на 700-1200 метрів кожні п'ять днів, що дозволяє російським військам перезавантажитися.

"Одним з ключових обмежень на шляху до збереження динаміки є глибинна мінна розвідка. Вивчення технологічних інструментів для проведення мінної розвідки в умовах протистояння принесло б значну користь українським підрозділам", – пишуть експерти.

Аналітики RUSI вказують, що іншим обмежувальним фактором в українських тактичних операціях є кадровий потенціал на рівні батальйонів і бригад.

"Підготовка особового складу могла б суттєво допомогти українським військам. Однак це буде корисно лише за умови, що навчання буде побудовано на інструментах і структурі, які використовує Україна, а не на методах НАТО, які розроблені для сил іншої конфігурації.

Є також критично важлива вимога вдосконалити колективну підготовку українських підрозділів за межами України, щоб українці могли тренуватися у спосіб, наближений до того, як вони воюють. Для цього слід внести зміни до нормативно-правової бази, щоб дозволити поєднання інструментів, які є дуже обмеженими на багатьох європейських полігонах", – зазначається у звіті.

Експерти також констатують, що російські війська продовжують адаптувати свої методи.

"Деякі з цих адаптацій залежать від контексту, наприклад, збільшення щільності мінних полів з доктринальної 120-метрової до практичної 500-метрової глибини.

Інші адаптації мають системний характер і, ймовірно, матимуть тривалий вплив на російську доктрину і розвиток сил і засобів.

Найважливішими з них є розосередження систем радіоелектронної боротьби замість їхньої концентрації на основних платформах, перехід до прикладних засобів управління, які не залежать від носія", – йдеться у звіті.

Серед небезпечних адаптацій росіян аналітики RUSI також відзначають відхід від витратної у плані боєприпасів вогневої доктрини РФ на користь вигадливішого застосування артилерії та інших засобів ураження.

"Для того, щоб утримати ініціативу в 2024 році, партнерам України вкрай важливо допомогти їй у підготовці до зимових бойових дій і наступних кампаній вже зараз", – підсумовують автори звіту.

Повністю звіт можна прочитати тут.

тактика адаптація зс рф допомога заходу контрнаступ зсу

Знак гривні
Знак гривні