Росія вербує кубинців для війни в Україні. МЗС Куби заявило про викриття мережі найманців

Куба викрила мережу торгівлі людьми, яка примушувала кубинських громадян воювати на боці Росії у війні в Україні, заявило міністерство закордонних справ країни.

Про це повідомляє Aljazeera.

У понеділковій заяві МЗС Куби міститься мало деталей, але зазначається, що мережа діяла як на території цієї острівної держави Карибського басейну, так і в самій Росії.

"Міністерство внутрішніх справ виявило і працює над нейтралізацією і ліквідацією мережі торгівлі людьми, яка діє з Росії з метою включення кубинських громадян, які проживають там, і навіть деяких з Куби, до складу збройних сил, що беруть участь у військових операціях в Україні", – йдеться в заяві міністерства.

AP16331685132936-1693883599

Фото: Desmond Boylan/AP Photo

"Куба займає тверду і чітку історичну позицію проти найманства і відіграє активну роль в Організації Об'єднаних Націй у відмові від цієї практики", – йдеться в неофіційному перекладі заяви міністерства.

"Куба не є частиною війни в Україні. Вона діє і діятиме рішуче проти будь-кого, хто з національної території бере участь у будь-якій формі торгівлі людьми з метою вербування найманців, щоб кубинські громадяни використовували зброю проти будь-якої країни".

У заяві Куба також повідомила, що вже розпочала переслідування випадків, коли її громадян примушували до участі у бойових діях в Україні.

"Спроби такого роду були нейтралізовані, а проти осіб, причетних до цієї діяльності, розпочаті кримінальні провадження", – йдеться у повідомленні.

Російський уряд не прокоментував ці звинувачення, зазначає Aljazeera.

вербування найманці куба армія РФ

Знак гривні
Знак гривні