Наскільки великими є оборонні укріплення окупантів: візуалізація WSJ

Американське видання The Wall Street Journal візуалізувало масштаб оборонних укріплень окупантів, поєднавши свої репортажі з OSINT-аналізом фінської волонтерської групи Black Bird Group.

У четвер, 31 серпня, українські війська прорвали головну російську лінію оборони, що дало надію на прорив у спробі відрізати шлях на південь і розрізати окупаційні сили навпіл, пише видання.

"Але шлях на південь залишається добре укріпленим. Карти, складені аналітиками розвідки з відкритих джерел, допомагають зрозуміти, чому контрнаступ України відбувається так повільно, і які перешкоди стоять попереду, в тому числі ще одна потужна оборонна лінія, яку росіяни розширюють", – йдеться у публікації.

Снимок экрана 2023-09-04 105443

Візуалізація WSJ

Видання пише, що протягом останніх трьох місяців головною віссю наступу України була територія на південь від Оріхова. Через нього пролягає найкоротший шлях до узбережжя Азовського моря, кінцевої мети українського контрнаступу. Але росіяни підготувалися до наступу.

Росія сильно укріпила цю територію протитанковими ровами, бетонними бар'єрами, що дістали назву "зуби дракона", і траншеями, щоб захистити свої позиції та сповільнити просування України.

Снимок экрана 2023-09-04 110136

Снимок экрана 2023-09-04 110519

Снимок экрана 2023-09-04 111050

Візуалізація: WSJ

WSJ пише, що головний оборонний пояс з багатошаровими лініями траншей, протитанковими ровами, "зубами дракона" і, ймовірно, великими мінними полями являє собою найщільніший шар російської оборони.

За основною лінією пролягає друга російська оборонна лінія, що складається з набору опорних траншей, протитанкових ровів і позицій для відступу, які росіяни продовжують розширювати.

Окуповане місто Токмак, ключовий російський логістичний центр, оточене оборонним кільцем. Наразі російські війська вважають це місце достатньо безпечним для того, щоб зібрати підкріплення, сказав аналітик Black Bird Group Пасі Паройнен.

"У міру просування українських військ російські війська, найпевніше, будуть пристосовуватися до розвитку подій на полі бою. Але подолання російської оборони дозволить Україні відвоювати більшу територію, націлитися на більшу кількість критично важливих російських ліній постачання і підірвати здатність Росії вести війну в значно більшому масштабі", – констатує видання.

З візуалізацією можна ознайомитися тут.

контрнаступ зсу оборона окупантів візуалізація даних

Знак гривні
Знак гривні