Том Купер: у секторі російської «лінії Мажино» пробито діру завширшки 3200 метрів

Австрійський військовий експерт Том Купер у звіті за 1 вересня констатує успішне розгортання розпочатої СБУ «кампанії стратегічного бомбардування» вибраних цілей в західній Росії та відзначає методичне й ефективне просування ЗСУ в межах контрнаступу.

РАКЕТНА/ПОВІТРЯНА ВІЙНА

Протягом кількох минулих днів на заході Росії було кілька величезних салютів. Адже наближається вересень, пора сезонної міграції — знамениті українські безпілотники відлітають у вирій. Відповідно, удосвіта 30 серпня величезна російська авіабаза «Крєсти» біля Пскова зазнала удару: два транспортні літаки Іл-76 точно знищено, ще два принаймні пошкоджено, а ще три, подейкують, теж зазнали певних уражень. Навіть не сумнівайтеся: «вишестоящі органи» визнали тільки незначні ушкодження, а все інше заперечують…

Кажуть, білоруські системи протиповітряної оборони помітили проліт безпілотників, але не відкривали вогонь, бо Лукашенка наказав відставити…

375065226_10161298814578746_7924161608929621443_n

На радарному зображенні, знятому одним із західних супутників, добре видно два знищених літаки Іл-76. Фото: Jimmy Rushton

Найпотужніша, але не єдина атака: власне, можна сказати, що СБУ розпочала щось на зразок «кампанії стратегічного бомбардування» вибраних цілей на західній Росії.

Проте джерела повідомляють, що саме ця атака — за понад 700 км від найближчої точки кордону України — призвела до такого шоку «вишестоящих органів» у Москві, що найвищий із них, Шойґу, доповів Пудінґу, що їх атакували із баз НАТО в Естонії.

Він просто не міг повірити, що це зробили українці — так, треба визнати, атака відбулася дуже далеко від України, тож ніхто не міг до пуття пояснити, що сталося: ну, хіба те, що використали безпілотники. Відповідно, Шойґу вимагав завдати удар відплати. По НАТО. Це були погані новини, однак Пудінґ йому не повірив.

До речі, Псков і аеродром "Крєсти" – це самісіньке серце російських ВДВ, а також багатьох ПВК («приватних військових компаній»), відповідно, – і російського стратегічного воєнного резерву. І так само як у випадку із бомбардувальниками Ту-22М3, які раніше вивели з ладу українські БПЛА, літаки ІЛ-76 не виробляють уже кілька десятиліть (знаю, знаю, «вишестоящі органи» у Москві заявляють про інше…), і росіяни вже роками відчувають хронічну нестачу цих літаків. Відповідно, кожен знищений літак цього типу – невідновлювана втрата, й саме тому цей удар був таким болісним.

Новина про цю атаку прийшла «слідом» за черговими ударами БПЛА по Москві (удари та збиття було зафіксовано на півночі й у центрі міста), Калузі, Тулі й Рязані, а ще по Брянську та Орлу, що розташовані південніше.

О, так, і ще: ПС ЗСУ також обстріляли окремі цілі у Луганську, Донецьку та окупованому Криму. До прикладу, ударів зазнали:

… що є не лише небезпечною практикою, але й гарною ознакою. Бо це вказує, що «вишестоящім органам» тепер доведеться відвести ще більше систем ППО з інших частин Росії і з України, аби посилити протиповітряну оборону таких «чутливих» об’єктів. Відповідно, це послабить охорону деяких інших об’єктів.

Водночас Росія – просто гігантська, тож ані ПКС, ані ЗС РФ не мають у розпорядженні достатньої кількості систем ППО, аби їх вистачило для захисту кожнісінького місця, до якого можуть дотягнутися українці (зараз цей радіус оцінюється у 800–1000 км від українського кордону).

Ба більше, російські системи ППО здебільшого створені для боротьби із літаками, гелікоптерами та крилатими ракетами, але аж ніяк не з малими і ледь помітними БПЛА. І як ми вже побачили за останні кілька місяців, ці системи ППО не надто добре виконують свої задачі навіть там, де мали б: наприклад, вони не здатні впоратися з українськими літаками Су-24, оснащеними ракетами Storm Shadow і SCALP-EG, або літаками Су-27 з авіабомбами JDAMs… Саме тому літаки Ту-22 ПКС наразі оснащують «мангалами» для захисту віл БПЛА, а Ту-95 «камуфлюють» зверху, як можна побачити на цих супутникових знімках.

F44E1R-a0AAY-gz

Ілюстрація: MT Anderson

Та є й сумні наслідки: інтенсивна робота безпілотників, задіяних СБУ протягом минулих тижнів, змусила ПКС посилити бойове патрулювання повітряного простору над лінією фронту. Повідомляють, що вчора російський перехоплювач Су-35 застосував ракети великого радіуса Р-37 проти двох військових вертольотів Мі-8 ПС ЗСУ. Це анітрохи не офіційна інформація, але подейкують, що обидва вертольоти розбилися під час спроб здійснити аварійну посадку, усі шестеро членів екіпажів загинули.

І не сумнівайтеся, «вишестоящі органи» також спробували завдати ракетного удару у відповідь: вночі на 30 серпня було запущено 28 крилатих ракет Х-101/555 і 15 дронів «шахед-136» — згідно з офіційною заявою Києва, усі було збито.

БИТВА ЗА ДОНБАС

Куп’янськ — Сватове — Кремінна… Відколи росіяни забрали з цього напрямку свої підрозділи ВДВ, справи з їхнім наступом на Куп’янськ із півночі йдуть настільки добре, що тепер уже ЗСУ — поволі, але впевнено — просуваються в районі Лимана Першого. Також повідомляють про невеликі просування ЗСУ в Серебрянському лісі.

Бахмут… Північ… Протягом минулого тижня більшість просувань здійснили підрозділи ЗСУ, зокрема з півночі в бік Соледара.

Кліщіївка… Оскільки навіть росіяни вже визнали втрату Кліщіївки, я щиро сподіваюся, що і не-всьо-так-однозначники, і без-відео-не-вірники нарешті припинять волати, що половину села досі контролюють росіяни, і приймуть той факт, що все село перебуває під контролем українців (власне, ще з початку серпня). Так само як Андріївка. Тож ми, нарешті, можемо перегорнути цю сторінку. Тим більше, що українці вже перейшли до звичного, методичного, повільного просування в бік Опитного, Одрадівки й Миколаївки.

УКРАЇНСЬКИЙ КОНТРНАСТУП

З огляду на те, що «вишестоящі органи» перекидають так багато підрозділів ВДВ із заходу Луганщини на південь Запоріжжя, протягом кількох минулих днів ЗСУ «перезапустили» і «розширили» свої наступальні операції на півдні Запорізької та на південному заході Донецької областей. Відповідно, розпочали наступ на південь від Вугледара і, як повідомляють, уже звільнили там одне село.

Так само в районі Новопрокопівки-Токмака ЗСУ розширили активний сектор фронту, перевівши 82-гу десантно-штурмову бригаду у Вербове. Вочевидь, це була несподіванка для російського 417-го розвідувального батальйону, якому довелося відступати «з допомогою» ВДВ. І тепер українці зайшли на південні околиці села. А щоб 48-мій ЗВА життя медом не здавалося, українці, схоже, розгромили 108-мий десантно-штурмовий полк ВДВ, який стояв на «лінії Суровікіна» на захід від Вербового, і захопили цей відрізок (другої) оборонної лінії росіян. Відповідно, у секторі російської «лінії Мажино» пробито діру завширшки 3200 метрів.

Найновіші новини з тих країв — що штаб 58-мої ЗВА кинув у бій усе, що вдалося нашкребти з залишків 71-шої мотострілецької дивізії плюс БАРС-1/3/11/14, у спробі зупинити просування українців у напрямку до Романівського й Очеретуватого.

374991103_10161298814498746_6852683041085504748_n

Карта: Том Купер

Схоже, мені знадобиться нова карта цієї території, з захопленням більш південних і південно-східних районів... бо ж український контрнаступ, звісно, «провалився» і «не рухається»...

Частково цей успіх завдячує додатковим атакам ЗСУ, що відбулися далі на північний схід: за минулий тиждень українці атакували росіян під Новопрокопівкою, витиснули їх із трьох боків, а ще успішно атакували під Пологами. Деталей про ці операції я, втім, не знаю, можу тільки припустити, що росіянам довелося розгортати свої «стратегічні резерви» - війська ВДВ, про які я щойно сказав — далеко не так «густо», як їм хотілося б (а хотілося б просто звести їх усі під Новопрокопівкою).

Дніпро (ріка)... Знову ж, контактів у мене в цьому районі немає, тому не можу точно сказати, що там відбувається. Та ходять чутки, що ЗСУ вдалося добратися до району дач на схід від Антонівського моста — і то ще 29 серпня. Та це не важливо, принаймні, так вважає ГРУ. Тому російські оперативники полюють на російських же ж солдатів, які служать у тому районі й пишуть про свою службу в соцмережах. Ну логічно ж. І значно легше: арештовувати «дисидентів» приємніше, ніж шукати українців, які туди просочилися, і ще й з ними воювати.

Оригінал тут, повий переклад на патреон-каналі Аналітика: переклади і першоджерела.

повітряна війна стратегія купер контрнаступ зсу оборона окупантів

Знак гривні
Знак гривні