Позитивний, реальний, найгірший. Три сценарії роботи енергетичної системи восени та взимку

Відобразити реальну картину того, який буде стан енергетики України цієї осені та зими складно. Однак є три сценарії того, що буде зі світлом в залежності від інтенсивності обстрілів.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна.

Перший сценарій (позитивний)

За позитивного сценарію, якщо обстрілів енергосистеми не буде, а план ремонтів буде виконано, то ризиків серйозних проблем практично не виникне.

"Якщо обстрілів не буде, то можемо говорити, що майже у всіх випадках можна буде покрити споживання та уникнути масштабних відключень", – заявив голова правління “Укренерго” Володимир Кудрицький.

Щоправда, у цьому разі ризики мінімізуються залежно від можливості імпорту електроенергії. Але якщо дефіцит буде невеликим, можна буде обійтися і аварійною допомогою.

Однак такий сценарій малоймовірний, оскільки за багатьма прогнозами і експертів, і представників влади атаки росіян можуть бути досить активними, у тому числі на системи передачі е/е від теплових і атомних електростанцій.

При цьому експерти допускають ризики стабілізаційних відключень у прифронтових районах, де відновлювальні роботи було проводити складно. Йдеться про частини районів Херсонської, Запорізької, Харківської, Донецької, Луганської, Миколаївської та Дніпропетровської областей.

Другий сценарій (реальний)

У разі, якщо прогнози щодо обстрілів справдяться, і масштабні атаки ракетами та дронами відновляться, прогнозувати наслідки зараз досить складно. Оскільки все залежить від характеру ударів та місць ураження.

"Спрогнозувати, що вийде з ладу, складно", – зауважив Кудрицький.

І хоч, як кажуть в енергокомпаніях, і в держструктурах, роботу із захисту енергооб'єктів проведено, але заміна пошкоджених трансформаторів ведеться й досі, а постачання більшої частини нової техніки в Україну очікується восени.

Тому в разі пошкоджень працюючих трансформаторів встановлення нових буде можливим протягом максимум двох тижнів, зауважив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Разом з тим, вже минулого сезону були відпрацьовані механізми зміни енергокомунікацій та захист енергооб'єктів. Тож це має допомогти уникнути довгострокових перебоїв у енергопостачанні.

Третій сценарій (найгірший)

Ще минулого року як найгірший сценарій розглядався повний блекаут через масовані атаки по енергосистемі. Мова йде про тривалу відсутність електроенергії якщо не по всій країні, то на її великій частині.

Але опитані РБК-Україна експерти вважають, що зараз такий варіант неможливий, До того ж в українській розвідці не очікують таких самих масованих ударів, як торік.

Директор центру "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що максимально негативний сценарій міг бути реалізований лише в тому випадку, якби Україна відмовилася від відновлення зруйнованих об'єктів, зовнішньої допомоги та відключила систему ППО.

Тож найгіршим варіантом зараз, на його думку, може бути повернення стабілізаційних відключень по всій території країни, які українці пережили минулого року.

"При цьому збережеться керованість системи з боку "Укренерго" та обленерго, зруйновані об'єкти будуть відновлюватися повільно, буде брак обладнання через зриви його постачання", – зазначив Рябцев. І навіть такий сценарій є малоймовірним, вважає він.

У підсумку експерти радять українцям перевірити справність побутових генераторів, якщо потрібно, замінити їх на нові та запастися акумулюючими пристроями та автономними джерелами світла.

ракетний терор РФ опалювальний сезон енергетика енергетична безпека

Знак гривні
Знак гривні