Як РФ закуповує складові для "Ланцетів" в обхід санкцій, і як цьому протидіяти

Ворог має багато потужної зброї, яка створює проблеми для ЗСУ. Одна з таких – безпілотник-камікадзе "Ланцет". Він малопомітний для радарів, його електродвигун не видає гучних звуків, а маси бойової частини часто вистачає, щоб пошкодити навіть важку техніку. Виробництво "Ланцетів" в РФ – один із прикладів того, як країна-агресорка обходить західні санкції, закуповуючи складові для цих безпілотників в західних країнах та країнах Азії, які є формально дружніми до України.

Про це йдеться в матеріалі Економічної правди. ТЕКСТИ наводять головні тези.

"Ланцети" напхані складною електронікою, яку в РФ не виробляють. Проте західні компоненти без проблем потрапляють на військові заводи агресора. Потоки настільки масштабні, що Росія може не лише підтримувати старі темпи виробництва безпілотників, а й кратно їх нарощувати.

Хоча здається, що з технологічних санкцій уже витиснули максимум, насправді в них залишається ще багато очевидних прогалин.

Про "Ланцети" у світі почали говорити місяць тому, після виходу сюжету на одному з російських телеканалів. У ньому глядачам показали яскраву пропагандистську картинку: на місці колишнього торговельного центру, який залишили західні бренди, облаштували виробництво дронів-камікадзе. Відео наводить на логічне запитання щодо технологічних санкцій проти Російської Федерації: як так?

Скріншот з пропагандистського сюжету
Скріншот з пропагандистського сюжету

Виробляє ці дрони російська компанія Zala Aero, яка входить до концерну "Калашников". Ані виробник "Ланцетів", ані її власник Олександр Захаров, сім’я якого має квартиру в Лондоні, не потрапили під західні санкції.

Російським компаніям заборонено імпортувати компоненти для виробництва безпілотників, але ця заборона не працює. У "Ланцетах" досі знаходять багато західних деталей, а на заводах ZALA – безліч устаткування з дружніх до України азійських країн.

У згаданому сюжеті російських пропагандистів у кадр потрапили кілька верстатів з Японії та Південної Кореї. Серед них – роботизований верстат компанії Fanuc, фрезерно-свердлильний від Doosan і верстат для вертикальної обробки від Hyundai Wia.

ЕП отримала від Офісу президента звіт про російське виробництво "Ланцетів", який складали українські спецслужби та дослідницькі інститути. У ньому також згадується обладнання швейцарської компанії Essemtec, японської JSW та китайської Jiangsu Yawei Machine. Більшість устаткування потрапляла в РФ після 24 лютого 2022 року.

Компоненти в "Ланцетах" часто виробляються в країнах Євросоюзу. Недавно стало відомо, що встановлений на безпілотнику двигун AXI 5330/18 випускає чеська Model Motors.

Як компоненти потрапляють у Росію

З цивільними товарами все зрозуміло: їх не контролюють. Але як у Росію потрапляють товари подвійного призначення та підсанкційні компоненти?

У чеській Model Motors зазначають, що їхні двигуни не входять до списку товарів подвійного призначення. Їх експорт не регулюється так, як обіг компонентів для зброї. Двигуни компанії потрапили під санкції ЄС з грудня 2022 року.

За даними звіту українських спецслужб, російська компанія "Легион комплект" завозила двигуни для "Ланцетів" і після введення обмежень, щоправда, втричі дорожче. Постачальником нібито була німецька фірма Hydro-Funk. ЕП надіслала запит цій компанії, але відповіді не отримала.

Росії та її партнерам часто доводиться порушувати експортний контроль для отримання авіоніки та складних мікросхем. Але якщо компонент поширений у світі, то його купують через посередників напівлегальним шляхом.

Аналітик проєкту Trap Aggressor Роман Стеблівський пояснює, як це відбувається:

"Навколо російських підприємств ОПК крутиться низка супутніх приватних постачальників. Їх назв ніхто не знає, тому вони поза санкціями.

Керівники цих компаній-постачальників можуть створювати фірми в сусідніх країнах, наприклад, у Казахстані, і на ім’я цих юросіб замовляти компоненти в китайських дистриб’юторів.

Китайські фірми можуть купувати в турецьких, а турецькі – у компаній з Євросоюзу. Проміжних ланок у цьому ланцюзі можуть бути десятки. Зрештою, товар потрапляє в Росію, а виробники не розуміють, як він там опинився".

Як це припинити

Найбільш очевидний спосіб – посилити санкції проти компаній-посередників у нейтральних країнах. Проблема в тому, що російські та іноземні компанії-посередники нечасто потрапляють під санкції. За даними звіту українських дослідників та спецслужбовців, з одинадцяти компаній РФ, що виробляють та імпортують обладнання й компоненти для "Ланцетів", санкції введені лише проти однієї.

"Щоб санкції були більш ефективними, їх мають запровадити всі країни-партнери. Вибивати обмеження проти фірм-посередників з третіх країн доволі просто, але не в Євросоюзі. Там неохоче реагують на такі прохання. Причина – окремі держави-члени ЄС побоюються, що такі рішення підштовхнуть ці країни в обійми Путіну. Але це прояв слабкості", – вважає радник Офісу президента Владислав Власюк.

Ще один спосіб ускладнити виробництво "Ланцетів" – доповнити список заборонених до продажу росіянам компонентів. За словами Власюка, під санкціями вже майже всі деталі для дронів та ракет, однак залишається проблема з обладнанням та матеріалами.

Відповідно до звіту дослідницького центру Єврокомісії, під експортний контроль досі не потрапила низка матеріалів для виробництва друкованих плат, які потрібні росіянам для виробництва технологічної зброї: епоксидні композити, поліамідні клеї, полімерна плівка, обладнання для тестування.

Власюк зазначає, що проблема обходу санкцій давно вийшла за рамки російсько-української війни. Тепер мова йде про те, що отримувати західну електроніку можуть усі небезпечні держави й терористичні організації. Отже, потрібні більш радикальні зміни в торгівлі цими компонентами – аж до заборони експорту технологічних товарів у такі країни.

"Можна впливати на виробників та дистриб’юторів у західних країнах і змусити їх отримувати від своїх клієнтів інформацію про кінцевого споживача. Якщо компоненти все одно потрапляють у Росію – вживати заходів щодо цих компаній. Щоправда, іноді складно довести, що товар виготовила західна компанія, оскільки на ринку трапляються підробки", – підкреслив Стеблівський.

Якщо є технічна можливість, то частину компонентів можна припинити виробляти. Наприклад, низка західних фірм випускає мікрочипи з підтримкою навігаційної системи ГЛОНАСС, яку використовують лише росіяни або їхні союзники. Експорт цих мікросхем в РФ офіційно заборонений, однак західні компанії все одно їх виробляють, знаючи, що товар знайде свого покупця обхідним шляхом.

Зрештою, щоб завадити виробництву "Ланцетів", потрібно позбавити Росію грошей. У сучасному світі можна придбати будь-що, питання лише в ціні. Якщо РФ попри санкції виробляє ракети та безпілотники, то це прямий наслідок продовження торгівлі з агресором, зокрема купівлі в нього газу, алмазів та металів.

Щоб дати можливість Україні протистояти цим шаленим фінансовим вливанням, слід конфіскувати російські активи на Заході. На жаль, цей процес теж стоїть на місці.

Матеріал повністю читайте на Економічній правді

обхід санкцій ланцет РФ санкції проти рф безпілотники

Знак гривні
Знак гривні