Оази серед бетонної пустелі. ТЕКСТИ дослідили, чому певні райони міст прохолодніші, а інші — спекотніші

Температура поверхні в різних частинах одного міста може відрізнятися на 10-15 °C. Це один із висновків дослідження, проведеного ТЕКСТАМИ ще у 2017 році — але його результати актуальні й дотепер.

Ми розповіли про явище "міського теплового острова" — це метеорологічний феномен різниці температур між центром мегаполіса та його околицями. Справа в тім, що бетон та асфальт нагріваються швидше, ніж природні поверхні у сільській місцевості. Крім того, темні покриття (дороги та дахи) краще поглинають сонячне проміння, а високі будинки блокують потоки вітру. Як наслідок — спека в центрі міста та прохолода поза його межами.

Ситуацію ще більше погіршує відсутність дерев та зелені. Створюючи затінок, дерева запобігають нагріванню асфальту, а випаровуючи вологу, вони охолоджують себе та повітря навколо. Проте оази у світі сучасних бетонних пустель — неймовірна розкіш та рідкість. Українські міста — не виняток.

Ми вирішили поглянути на проблему з космосу і за супутниковими фото визначити зелені ділянки та приблизну температуру поверхні в українських містах. Дослідили індекс рослинності та різницю температур для таких міст, як Київ, Дніпро, Одеса та Львів. Що показало наше дослідження — читайте в матеріалі Українська бетонна пустеля

журналістика даних погода озеленення міста спека

Знак гривні
Знак гривні